Domů

Průvodci

Základní průvodce správným skladováním vína

Skladování vína

Správné a optimální skladování vína lze shrnout do pěti bodů. Nemusí být snadné je všechny splnit, ale pocítíte obrovský rozdíl, pokud se budete snažit skladovat víno správným způsobem - zejména pokud má být uchováváno po dlouhou dobu.

Vynikající chuťové zážitky čekají na pacienta, když si správně skladované víno nalije do sklenice. Kromě samotného chuťového zážitku se dostaví i slastný pocit sotva skrývané hrdosti a radosti, když můžete otevřít tu láhev z roku narození vašeho dítěte, kterou jste si schovali na biřmování, oslavu dobré zkoušky, svatbu nebo třeba na stříbrné výročí svatby vašeho dítěte. Ta bude pravděpodobně vyžadovat pečlivě vybrané portské víno a to, že se vaše dítě narodilo v úspěšném portském roce.

O takové jedinečné zážitky je skutečně možné se podělit se svým okolím. V zásadě není skladování vína příliš složité. V podstatě jde o klid a pohodu.

1. Dobré skladování vína vyžaduje klidné prostředí

Alfou a omegou z hlediska skladování vína a uchovávání vína je stabilita a klid. Naopak nejhorším místem v domácnosti pro skladování vína je kuchyň nad skříňkami, kde stoupá teplo z vaření a lednice a kde mohou víno rušit vibrace z otevírání a zavírání skříněk. Většina designérů kuchyní se to již naučila.

Obecně je při skladování vína důležité, aby vibrace byly minimální - pokud tedy bydlíte u železnice nebo na hausbótu, možná by stálo za zvážení, zda by vaše sbírka vína určená k dlouhodobému skladování neměla bydlet někde jinde.

2. Víno potřebuje správnou teplotu

Optimální teplota pro většinu vín se pohybuje kolem 12-16 °C. Při vysokých teplotách se víno vyvíjí rychleji a naopak při nízkých teplotách. Mínus 10 °C a plus 35 °C jsou vnější, extrémní hranice, kdy se víno delším skladováním poškozuje.

Existují vinotéky, ve kterých můžete víno skladovat ve dvou teplotních zónách. Je příjemné, pokud vinotéku používáte k podávání vína přímo z ní. Takto budou vaše bílá vína, bublinky nebo růžová vína na horních policích vždy dokonale temperována na teplotu kolem 7 °C, když je budete potřebovat, zatímco zbytek vína bude mít ve spodní části pohodlnou teplotu 15 °C.

3. Skladování vína při správné vlhkosti

Vysoká vlhkost vzduchu je vhodná, ideálně kolem 65-75 %. Pokud je příliš suchá, může dojít k vyschnutí zátek, čímž se do láhve dostane vzduch a víno se zkazí. Jedinou bezprostřední nevýhodou příliš vysoké vlhkosti je, že etikety mohou být nevzhledné, a tudíž se špatně prodávají. Dobrou malou radou je nastříkat na etiketu vrstvu laku na vlasy, který ji ochrání.

Roční průměrná vlhkost v Dánsku je podle DMI 77-85 %, takže se v podstatě není čeho obávat, pokud neumístíte víno nebo chladicí box na víno do neobvykle suchého prostředí kvůli vytápění apod. Pokud chcete mít naprostou jistotu, že vlhkost budete kontrolovat přesně, existují chladničky na víno s touto funkcí.

4. Víno by mělo být skladováno v chladu, temnu a stabilitě.

Nejlepší podmínky mezi chladem a tmou, pokud jde o víno, odpovídají zhruba klimatu v jeskyni pod horou. Ty jsou tedy poměrně vzácné, ale méně jich naštěstí může také udělat. Víno je navíc odolnější, než si obvykle myslíme. Takže buďte v klidu - bude to v pořádku.

Pokud máte přístup k místnosti nebo dokonce ke sklepu, patříte mezi šťastlivce, kteří si mohou zřídit skutečný vinný sklípek s regály na víno a vším ostatním. Případně můžete zvážit pořízení chladničky na víno, která vám na několika metrech čtverečních poskytne dokonalé podmínky pro skladování. Vyrábějí se v mnoha velikostech a cenových relacích a společné pro ně je, že v případě potřeby můžete víno skladovat při stabilní teplotě ve svém bytě v pátém patře.

Vaše láhve s vínem je nejlépe uchovávat ve tmě, proto je často dobré nechat láhve ležet v obalech, jako jsou dárkové krabice, kartony nebo dřevěné bedny, které je chrání před světlem.

5. Musí být zajištěno dobré větrání

A když už jsme u vzduchu - největším nepřítelem vína je kyslík ve vzduchu. Pokud korek vyschne a netěsní pevně, hrozí, že kyslík pronikne do vína a rozbije ho. Proto se láhve ukládají k dlouhodobému skladování. Lahve se šroubovacími uzávěry lze skladovat v jakékoli poloze.

Bonusový tip pro milovníky vína; existují teorie o tom, zda by se víno mělo skladovat v mírně nakloněné poloze, aby víno i vzduchová bublina byly v kontaktu s korkem. Korek bude stále vlhký, ale vzduch, který se s kolísáním teploty rozpíná a smršťuje, může bez problémů unikat korkem.

Pokud by láhev ležela zcela vodorovně, vzduchová bublina by byla příliš daleko od korku, a proto by místo ní unikalo víno.



Příklady jsou vidět u dezertních vín s cukernatou hmotou kolem kapsle.

Bjarne, specialista

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.