Domů

Průvodci

Ochutnejte své sklenice

Proč byste měli sladit vinné sklenice s vínem

Používáte pro všechna svá vína stejnou sklenici, ať už se jedná o jižní francouzské víno Côte du Rhône, víno Burgundy Pinot Noir, německý Riesling nebo italské sangiovese? Čtěte dále a zjistěte, proč byste si měli vybrat sklenici, která se hodí k vašemu vínu na hroznech nebo v oblasti.

Správné víno si zaslouží správnou sklenici. Toto tvrzení může znít jako klišé, ale je to pravda! Správná sklenice na víno může mít velký vliv na zážitek z vašeho oblíbeného vína. Ale s tolika druhy sklenic na víno může být obtížné zjistit, která z nich se k vašemu vínu nejlépe hodí. V tomto blogovém příspěvku od Wineandbarrels se podíváme na různé typy sklenic na víno a zjistíme, proč se chuť může lišit v závislosti na tom, jakou sklenici na víno používáte. Seznámíme vás s konceptem skleněné degustace a vysvětlíme vám, jak mohou sklenice na víno specifické pro hrozny výrazně změnit vaše víno.

Které sklenice na víno si mám vybrat?

Část 1: Jaký je rozdíl mezi sklenicemi na červené a bílé víno?

Většina lidí zná rozdíl mezi skleničkou na červené víno a skleničkou na bílé víno, kde je největší rozdíl ve velikosti a tvaru. Sklenice na červené víno mají obecně širší misku, která umožňuje vínu „dýchat“. Tato šířka pomáhá uvolňovat aroma, která jsou důležitá pro chuťový zážitek červeného vína. Na druhou stranu jsou sklenice na bílé víno menší a často mají užší otvor, což pomáhá udržovat chladnou teplotu a jemné aroma bílého vína. Chcete-li ze svého vína vytěžit to nejlepší, zvolte sklenici, která odpovídá hroznům nebo regionu.

Jaký je rozdíl mezi sklenicemi na víno specifickými pro hrozny?

Design a vůně sklenic: různé sklenice na víno jsou tvarovány tak, aby mohly vůni soustředit a různými způsoby ji přivést k nosu. Některé sklenice jsou navrženy tak, aby zvýraznily ovocné vůně, zatímco jiné se zaměřují na složitost a kytici. Tvar sklenice na víno může ovlivnit, jak vnímáte vůni vína.

Pocit v ústech a rovnováha vína: tvar a velikost sklenice na víno mohou ovlivnit kontakt vína s ústní dutinou a jazykem. To může změnit vnímání chuti, textury a rovnováhy. Některé sklenice mohou zdůraznit ovocnou sladkost vína, zatímco jiné mohou změkčit taniny nebo zvýšit kyselost. Vše závisí na tom, kde se víno poprvé dostane do kontaktu s jazykem.

Rychlost oxidace vína: velikost a otevření sklenice může ovlivnit množství kyslíku, které přichází do kontaktu s vínem. To může časem změnit vývoj a chuťový profil vína. Některé sklenice jsou navrženy tak, aby podporovaly oxidační proces a víno postupně otevíraly, zatímco jiné mohou zajistit rychlejší a intenzivnější oxidaci. Některá vína budou mít také prospěch z dekantování a provzdušňování v karafě. Myslíme zde zejména na mladší nebo silně tannická vína. (Přečtěte si také náš blog o oxidaci vína.

2. část: Co je skleněná degustace?

Jak připravím skleněnou ochutnávku?

Ochutnávka vína v různých sklenicích, známá také jako „ochutnávka ve skle“, je vzrušující a informativní zážitek, při kterém se dozvíte více o tom, jak různé designy sklenic mohou ovlivnit vůni, chuť a pocit v ústech vína. Zaměřením se na sklenice na víno specifické pro hrozny vyvinuté pro konkrétní typy vín vám ochutnávka ve skle může poskytnout hlubší pochopení složitosti a jemných odstínů vína.

Vyberte si sklenice na víno: začněte výběrem řady sklenic na víno specifických pro hrozny, které jsou vhodné pro typy vín, které chcete ochutnat. Při výběru sklenic na víno se podívejte na výše uvedený seznam. Ujistěte se, že jsou sklenice čisté a bez zbytků mýdla nebo soli z myčky na nádobí. Připravte si také sklenici vody, protože ochutnávání vína v ní může být také zábavný zážitek.

Vyberte si vína: vyberte si výběr vín představujících různé styly a odrůdy hroznů. Nezapomeňte víno správně temperovat, abyste zajistili optimální chuťové zážitky.

Můžete se také rozhodnout pro slepou ochutnávku, protože je to zábavný způsob, jak eliminovat jakékoli předsudky a soustředit se na chuť a vůni, aniž byste nejprve znali víno. Prodáváme mnoho vzrušujících pomůcek pro nevidomé ochutnávky, včetně našich oblíbenějších černých sklenic, které opravdu ztěžují, věřte tomu nebo ne, dekódování, zda se jedná o růžové, červené nebo bílé víno. Dalším důležitým prvkem slepé ochutnávky je možnost „skrýt“ láhev, a zde máme nepostradatelné ponožky z láhve.

Začněte ochutnávkou: Vinifikujte všechny sklenice nalitím trochy vína do sklenice a rozmícháním, opakujte ve všech sklenicích. Nyní nalijte do každé sklenice nové sítko vína. Začněte pozorováním barvy, čistoty a viskozity každého vína v každé sklenici. Poté vůně vína a identifikace různých vůní. Dejte si doušek a nechte víno v ústech protékat, zatímco si všimnete chuťových tónů, kyselosti, taninů a konečné chuti. Postup opakujte s každým vínem v každé galónce a věnujte pozornost rozdílům v chuti různých sklenic.

Zkušenosti: pravděpodobně budete moci ochutnat výrazný rozdíl u stejného vína v závislosti na sklenici, ve které se pije. Takže příště, když budete chtít objevit nové víno, nezapomeňte experimentovat s různými sklenicemi na víno a objevit nové chuťové zážitky!

Zkušenosti: pravděpodobně budete moci ochutnat výrazný rozdíl u stejného vína v závislosti na sklenici, ve které se pije. Takže příště, když budete chtít objevit nové víno, nezapomeňte experimentovat s různými sklenicemi na víno a objevit nové chuťové zážitky!

Závěrečné poznámky

Ať už dáváte přednost klasickému a nadčasovému designu sklenic na víno Spiegelau, pokročilému tvaru a funkci sklenic na víno Zalto, nerozbitnému sklu Tritan®️ od firmy Schott Zwiesel nebo luxusní eleganci sklenic na víno Riedel, máme dokonalou sklenici pro každé víno a každou příležitost.

Ochutnávka ve skle je fascinující způsob, jak prozkoumat složitost a nuance vína. Používáním různých sklenic na víno specifických pro hrozny můžete zažít významný rozdíl v aroma, chuti a pocitu v ústech.

Ve společnosti Wineandbarrels jsme přesvědčeni, že nejlepší sklenice na víno je to, díky čemu si víno vychutnáte nejvíc. Náš výběr krásných sklenic na víno zahrnuje širokou škálu stylů a materiálů, včetně křišťálových sklenic na víno, které mohou skutečně zdůraznit krásu a složitost vašeho vína. Ať už jste znalec vína a hledáte dokonalou sklenici na víno pro své oblíbené víno, nebo jen hledáte krásné sklenice na víno, které nabídnete svým hostům, máme něco pro každý vkus a rozpočet.

Navštivte nás v našem showroomu v Hillerødu nebo Fredericii nebo si najděte svou novou oblíbenou sklenici na víno online ještě dnes!

Jsme zde, abychom vám pomohli.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.