Domů

Průvodci

Cesta v oblasti typů a velikostí lahví

Konstrukce lahve

Každá láhev nenese jen víno, ale také příběhy o stavu půdy, charakteru hroznů a duši regionu. Typy lahví označují různé tvary a velikosti lahví na víno, které jsou často spojeny s konkrétními regiony vína nebo odrůdami hroznů. Dále se blíže podíváme na typy lahví, a to jak z hlediska velikosti, tak i tvaru.

Každý typ láhve je navržen tak, aby optimalizoval skladování a prezentaci vína a aby odrážel jedinečné vlastnosti vín z jejich příslušných oblastí nebo odrůd hroznů.

Zde je stručný popis některých nejběžnějších typů láhví:

1. Láhev na šampaňské: Láhev na šampaňské je známá svým charakteristickým tvarem s hlubokým konkávním dnem. Tato láhev se používá především pro šumivá vína, která jsou známá zejména z francouzského šampaňského. Tvar pomáhá zachovat vysoký tlak a bublinky vína.

2. Láhev Bordeaux: Láhev Bordeaux se vyznačuje rovnými rameny a širším dnem. Obvykle se používá pro červená vína z francouzského regionu Bordeaux, ale používá se také pro jiná červená vína po celém světě. Tvar lahvičky zdůrazňuje robustnost a tannickou strukturu.

3. Burgundská lahvička: Burgundská lahvička má zakřivenější tvar s měkčími rameny a štíhlejším krčkem. Často se používá u vína v barvě vína, zejména u chardonnay a pinot noir. Tento tvar láhve zdůrazňuje eleganci a jemnost vína.

4. Láhev Riesling: Láhev Riesling je známá svým úzkým a vysokým tvarem. Používá se především u vín Riesling, zejména těch z Německa.

Velikosti lahví – součást vinné kultury

Všichni ji známe, standardní láhev o objemu 750 ml, která se rovná 5 sklenicím. Existuje však mnoho dalších velikostí láhví. Magnum láhev a její větší sourozenci tvoří působivou a slavnostní součást vinařské kultury a možná je znáte ze slavnostních akcí?

Standard – svět konzistence

Standardem je klasická láhev o objemu 750 ml, jak ji známe nejlépe. Tato velikost je dominantní v mnoha regionech produkujících víno, jako je Francie, Itálie a USA. Harmonická rovnováha mezi objemem a trvanlivostí z něj činí globální ikonu a spolehlivého zástupce světa vína.

Magnum – Sváteční

Pokud jde o oslavy a zvláštní příležitosti, je tu magnum láhev (1,5 litru). Tato větší láhev je obzvláště oblíbená ve Francii a je synonymem svátečních okamžiků, protože zve ke společenství a sdílení. Láhev magnum má také praktickou funkci, protože zlepšuje proces zrání a složitost vína.

Double Magnum – Velkolepé

Double Magnum (3 litry), známý také jako Jeroboam v regionu Bordeaux, dodává vínu další efekt stárnutí. Tato impozantní velikost láhve se často používá ke zrání červeného vína a šampaňského a její přítomnost na stole zdůrazňuje důležité okamžiky a události.

Jeroboam – velikost a prestiž

Jeroboam je působivá velikost láhve, ale její velikost se v jednotlivých regionech liší. V Bordeaux má objem 5 litrů a v Champagne 3 litry. Tato velikost je často spojována s prestižními víny a je symbolem dokonalosti a rafinovanosti.

Velký, větší, největší – více a divočejší

Kromě Magnum a Jeroboam existuje několik působivých velikostí, jako je Methuselah (6 litrů), Salmanazar (9 litrů), Balthazar (12 litrů) a Nebuchadnezzar (15 litrů), které zdobí speciální akce a vinné sklepy. Každá velikost přináší nejen velký objem vína, ale také historii a tradici, která obohacuje celkový zážitek z vína.

Piccolo – malé nádechy luxusu

Pro ty, kteří upřednostňují trochu luxusu, je ideální lahvička Piccolo. Obvykle obsahuje přibližně 200 ml a je ideální pro jedno podávání. Obzvláště oblíbené je v Itálii a Španělsku jako elegantní a praktické řešení pro vychutnávání vína v menších množstvích.

Dokončování

Láhve mají různé tvary a velikosti a každá z nich vypráví jedinečný příběh o místě, kde bylo víno vyrobeno. Pochopením různých typů a velikostí lahví otevíráme dveře k hlubšímu pochopení světa vína a kultur, které ho tvoří. Takže příště, když si vychutnáte sklenici vína, nechte lahvičku vyprávět svůj příběh.


Přivítejte rozmanitost lahví a bohatství, které obsahují! 🍷✨

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.