Domů

Blázen do vína

Kdy je víno připraveno k pití?

Hodně se liší, ale existuje několik základních pravidel

Existuje tolik odpovědí na otázku, jak dlouho musí láhev vína ležet, než ji vypijete, jako existuje víno. Hodně se liší, ale může pomoci několik základních pravidel.

Někdy, když si koupíte láhev vína, např. láhev, která bude mít prospěch ze skladování po dobu delší než několik let, lze skladovací potenciál specifikovat několika různými způsoby.

Pokud je uvedeno, že víno by mělo být spotřebováno do 10 let, výchozím bodem je rok sklizně. Stává se však také, že váš prodejce vína říká totéž, a pak se může stát, že je to myšleno od okamžiku nákupu. Proto je dobré vyloučit potenciální záměnu tím, že se zeptáte, co se tím myslí. Nejchytřejší je, když se uvádí, že víno by se mělo konzumovat od roku 2018 do roku 2025. Pak už není co čekat. A přesto...

Od koho pochází poradenství?

Výrobci mají obecný zájem o to, abyste jako spotřebitel co nejrychleji spotřebovali své víno, aby se zvýšila pravděpodobnost, že si koupíte novou láhev stejného výrobku. To je jeden z důvodů, proč mnozí výrobci doporučují, aby bylo víno spotřebováno během několika let.

Samozřejmě se může jednat i o vína, která jsou určena pouze pro mládež. Při skladování určitých vín, která jsou tradičně spojována s rychlou spotřebou, se však skrývá spousta zábavy a velkých překvapení.

Staré šampaňské (50 let a starší) může chutnat božsky a zcela odlišně od mladého šampaňského. Totéž platí pro tradičně jednoduché a čerstvé víno z Muscadetu v Loire, které lze snadno skladovat po dobu 20 let. Existuje mnoho příkladů takových vín, která mohou při dlouhodobém skladování pozitivně překvapit. Opět platí, že prodejce vína musí být dobrým poradcem.

Chuť a preference

Kromě nerozhodné atmosféry a malých nostalgických pocitů, které mohou vzniknout při otevření láhve před narozením, je otázkou, zda je to něco, co se vám vůbec líbí.

V podstatě ušetříte na víně, protože chuť se změní na něco, co považujete za lepší. Jak všichni víme, chuť je relativní věc.

Někteří lidé nemají rádi staré víno. Myslí si, že chutná stejně a že vínu chybí ovoce, šťáva a vitalita. V mladém věku mohou preferovat víno, dokonce i velká tradiční perleťová vína z Bordeaux nebo Barolo. Tvrdé taniny (taninová kyselina), vysoká intenzita a dobrá kyselost jsou vynikající pro zimní pokrmy s vysokým obsahem bílkovin a tuků.

Jiní považují za zajímavé ochutnat víno, které je sametové a téměř zakalené, zatímco ve sklenici cítí křídla historie.

A pak jsou tu ti, kteří milují obojí. Ti, kteří mají zábavu a poučení z toho, jak se víno v průběhu času vyvíjí. Proto si koupí krabici s 12 láhvemi a občas láhev otevřou, dokud víno dokonale nezralí.

Mnoho faktorů

Kromě rozdílů v chuti a doporučené době skladování vína existují proměnné místa skladování. Čím teplejší a více kolísá teplota ve vinařském sklepě, tím rychleji se víno vyvíjí.

Pokud je například uvedeno, že dané víno lze konzumovat mezi rokem 2018 a 2025, horký sklep znamená, že byste neměli čekat do roku 2025, než začnete pít víno. V chladném sklepě je tomu naopak.

Jde o to najít své vlastní preference, znát svůj sklep a v neposlední řadě ochutnat věci. A konečně, kromě pohledu na police do suterénu si můžete prohlédnout naši řadu chladičů vína, pokud chcete zajistit optimální skladování lahví.

Pusťte se do toho a vyzkoušejte.

Užívejte si!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.