Domů

Blázen do vína

Co pijeme s ústřicemi?

Klasický zápas

Je sezóna ústřic a řekněme si upřímně, kdo jí ústřice bez něčeho k pití? Přestože ústřice už možná nejsou tou extravagantní pochoutkou, jakou bývaly, stále jsou jedním z nejchutnějších plodů moře a mají potenciál stát se skutečným gastronomickým zážitkem.



Čím by se ale tyto krásné mořské plody měly spláchnout? Většina lidí možná hned skočí do rozjetého vlaku šampaňského a zvláště na Silvestra jde o klasický zápas. To rozhodně není špatné ani zakázané a na zapíjení nejslavnějším druhem vína na světě je rozhodně něco nádherně dekadentního a lahodného.


Výzva se šampaňským pro ústřice spočívá ve velmi intenzivní mořské a slané chuti ústřice, která v nejhorším případě dokáže chuť šampaňského zcela přehlušit. Což je škoda toho šampaňského! Důvodem je, že šampaňské má relativně nízký obsah alkoholu (typicky 12-12,5 %), a tak utopí (slovní hříčka) šampaňské v chuti ústřice.

Pokud jdete se šampaňským, doporučuje se sáhnout po svěžích a lehkých typech a pamatovat na dostatek citronu na ústřicích jako protiváhu chuti z moře.

Jiné možnosti

Jak už bylo řečeno, naštěstí existují i ​​jiné možnosti. Jednou z překvapivějších nabídek je sherry ze Španělska. Díky čisté chuti, vysokému alkoholu a suchému stylu funguje toto španělské svařené víno jako vynikající ústní voda po intenzivní chuti ústřic.



Existuje několik různých druhů sherry, ale pokud si dáte Fino nebo Manzanilla, ve městě jste se úplně nezmýlili. Chcete-li si přečíst více o sherry a různých typech, klikněte sem.



Pokud jste spíše typ bílého vína, naštěstí se mezi zelenými hrozny najde i nápověda. Zde je dobrá nabídka Sauvignon Blanc z Loiry a konkrétně Sancerre. Sauvignon Blanc se vyznačuje vysokou kyselostí a mineralitou, a když pochází ze Sancerre, má také jedinečný křídový a minerální výraz, který také velmi dobře vystihuje ústřici.



Pokud jde o sklo, je to věda sama o sobě. Nejdůležitější však je, aby vám sklenice připadala pěkná a dobře se držela v ruce. Koneckonců, musíte se z něj (doufejme) napít vícekrát!



Ale bez ohledu na to, zda jste v týmu sherry nebo bílého vína nebo se držíte šampaňského, je tu sklenka pro každého. Přestože se sklenice na šampaňské často vyznačují štíhlým tulipánovým tvarem, řada Veritas od Riedel také něco umí. Mírně širší povrch uvolňuje aromatické tóny, zatímco zúžení nahoře stále udržuje bublinky ve sklenici. Ze stejného důvodu lze tuto sklenici snadno použít jak na sherry, tak na bílé víno.

Skladování, podávání a příprava ústřic

Asi to není žádný šok, že ústřice je třeba uchovávat v chladu. Většinou by se také měly podávat a vychutnávat vychlazené (pokud se nejedná o smažené ústřice) a zde meze klade pouze fantazie.

Jen málo věcí je však krásnějších než spousta ústřic umístěných na pořádné hromadě zmrzliny s měsíčky citronu a mističkou vinaigrette z červeného vinného octa a najemno nakrájené červené cibule. K tomu lze s výhodou použít chladič na šampaňské, který jednak udrží ústřice v chladu a jednak prezentuje pokrm tím nejelegantnějším způsobem.

Aby nápoj zůstal studený (a pokud nemáte lednici na víno), můžete použít chladič lahví, jako je tento od Viners Barserie. Jednoduché, praktické a reprezentativní.

Kdy bychom měli jíst ústřice?

Krátká odpověď je vždy! Trochu delší odpověď je, že ústřice obecně jíme příliš zřídka. Na to ale naštěstí existuje lék, a tak se zde můžete patřičně rozjet u příležitosti konfirmační sezóny, která právě začíná.

Pokud se ústřice naservírují na další konfirmaci, je zaručeno, že tato párty bude vyčnívat ze všech ostatních. Kromě toho bude i něco symbolického na tom, aby se mladí lidé zařadili mezi dospělé a ochutnali něco, co by jinak na dětském stole nebylo.

Zároveň je to skvělá příležitost, jak rozjet párty tím, že lahev šampaňského rozjedete lahodnou šampaňskou šavlí, a pak máte den, na který konfirmand ani jeho hosté jen tak nezapomenou.

Nedá se říct nic jiného než veselé jaro a přípitek (v ústřicích)!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.