Domů

Blázen do vína

Jak se dozvědět více o víně

Průvodci, guruové a zlaté doly

O víně je nemožné vědět všechno a úroveň detailů je nekonečná, pokud budete neustále hledat další informace. Média, průvodci a guruové bojují společně s prodejci vína o vaši přízeň. Užijte si to!

Když přejdete od pouhého spotřebitele a milovníka vína, jehož oblíbeným produktem je starý „ad lib“ nebo tři za 100, k tomu, abyste pro něj vyvinuli skutečnou chuť, je fantastické mít tam tolik know-how, které na vás čeká.

Literatury o víně je tak mnoho, že i tento pokus o zapsání několika praktických doporučení může být v davu snadno ztracen. Ale vyhrneme si krk a podáme vám pár skvělých tipů.

Základní sada

Skvělým místem, kde začít jako nováček ve strachu z vína, je získat si dobré znalosti o víně. Na internetu je spousta informací, ale pěkná analogová kniha je skvělým způsobem, jak se seznámit s novou oblastí studia.

Toto téma je tak široké, že má smysl nechat redakční tým editovat a vybírat podle kritérií relevantnosti a užitečnosti pro čtenáře.

Všestranná učebnice o víně, ve které můžete sedět, listovat a číst vybrané odstavce. Jinými slovy, odborná kniha, která vás seznámí se základy, jako je to, jak se víno skutečně vyrábí, jaké faktory při jeho tvorbě ovlivňují chuť, odrůdy hroznů, vinné čtvrti a různé druhy vín, které existují.

Dobré učebnice

Důrazně doporučujeme Worlds Atlas of Wine od Hugha Johnsona a Jancise Robinsona. Jedná se o 400 stran a velmi generalizující práci, která pokrývá téměř vše. Je to asi 500 kr, ale bude to spousta báječných hodin čtení.

Další skutečnou lahůdkou je encyklopedické mistrovské dílo The Oxford Companion to Wine od Jancise Robinsona.
Jakmile si učebnici stáhnete, je na čase ponořit se hlouběji. Například v dílech specifických pro oblast, jako je kniha Sørena Franka o Barolu, kniha Nielse Lillelunda o údolí Rhône a zejména kniha Richarda Juhlina En Duft af Champagne.

Vodítka

Vzhledem k tomu, že po sklizni hroznů dorazí téměř jednou ročně nové produkty, bude vždy potřeba nového průvodce prezentujícího vína, jakmile se dostanou na trh. Zde uvádíme dva příklady průvodců, které jsou považovány za nejspolehlivější a které jsou publikovány analogicky, i když několik z nich lze nalézt i online.

Italský Il Gambero Rosso je k dispozici v angličtině a italštině. Jedná se o Bible, která každoročně servíruje jednu až tři sklenice italského vína tisícům lidí.

Ekvivalent ve Francii se nazývá Le Guide Hachette des Vins a Francouzi ho považují za nejnekorupčnější (reklamou peněz, darů a podobně) encyklopedii. Bohužel je k dispozici pouze ve francouzštině.

Tam je opravdu nespočet průvodců. Zeptejte se svého obchodníka s vínem a jeho známých, kam se vydají, aby našli znalosti a ochutnávky.

Časopisy

Chcete-li se inspirovat čtením časopisů, je těžké držet se dánských. Samozřejmě, že máme Gastro a Smag og Behag, které oba napsaly skvělé malé kousky o víně, ale nejedná se pouze o víno.

Speciální dánské časopisy o víně jsou vzácností a mají tendenci vznikat a končit v intervalech přibližně pěti let. Nyní je však na bloku nové dítě a vypadá to pro Din Vinguide docela dobře. Skutečným majákem světa dánských časopisů o víně je Vinbladet z roku 1992. Má vysoký profesionální standard na suchém povrchu. Určitě něco pro žíznivce.

Tradičně skvělé země produkující víno mají spoustu dobrých časopisů o víně, ale abychom obsloužili veřejnost, chceme zde zdůraznit anglicky mluvící časopisy. American Wine Spectator je jedním z velkých kluků. Vysoká kvalita, štíhlé uspořádání a preference amerických vín a styl často spojený se zámořskými víny.

Na druhém konci chuti je anglický dekantér, který se může pochlubit také vysokým profesionálním standardem a pěkným uspořádáním. Zde jsou chuťové preference spíše tradičně evropské.

Gurus

Pokud ano, jméno Robert Parker Jr. znamená guru. Od roku 1978 jeho časopis The Wine Advocate hodnotí mnoho různých vín na základě známé i neznámé 100bodové stupnice. To vše najdete na stránkách robertparker.com a je to skvělý zdroj ochutnávek a poznatků o vinařstvích z celého světa. Chuť a styl jsou trochu plné, těžké stránky, i když Robert Parker nyní trochu odstoupil a přenechal to týmu odborníků s širšími a nuancovanějšími chuťovými preferencemi.

Pokud je Robert Parker králem, máme královnu na druhém rohu: mistra vína Jancise Robinsona. Její webové stránky jancisrobinson.com jsou stejně plné ochutnávek, ale navíc jsou virtuálním zdrojem znalostí a novinek. Stupnice bodů dosahuje až 20, ale styl a vkus jsou rozhodně klasické evropské.


Obě webové stránky obsahují přibližně €95. rok na plnohodnotné členství, ale pokud to berete vážně, jsou to dobře vynaložené peníze.

Stručně řečeno:

K získání základních znalostí byste si měli koupit dobrou učebnici nebo dvě. Pak rychle pokračujte a ztraťte se v geograficky specializovaných dílech podle svých přání a potřeb.

Abyste zůstali v obraze, skvěle se hodí skvělí průvodci v kombinaci s členstvím v jednom z guru a/nebo médií s dobrou reputací. Můžete tak učinit analogovým i digitálním způsobem.

Nakonec zbývá jen tato jednoduchá třístupňová raketa:
1) čtení
2) chuť
3) naučit se

Opakujte od čísla 1 do čísla 3 a opakujte znovu.

Užijte si anketu!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.