Domů

Průvodci

Jak umýt sklenice na víno

Mytí sklenic na víno nemusí být tak složité

Po příjemném večeru s lahodným vínem ve sklenici v dobré společnosti pronásleduje hostitelova mysl mytí mnoha sklenic na víno.

Bez ohledu na to, zda se rozhodnete umýt sklenice na víno ručně nebo dáváte přednost myčce, existuje několik tipů a triků, které vás navedou k nejlepšímu způsobu mytí sklenic na víno.

  • Ruční mytí sklenic na víno
  • Mytí sklenic na víno v myčce
  • Jak usušit sklenici na víno

Ruční mytí sklenic na víno

Pokud chcete své sklenice na víno čistit ručně, nejlepších výsledků dosáhnete, když budete postupovat podle tohoto malého průvodce.

Při ručním mytí sklenic na víno je třeba mít na paměti následující věci.

Pokud nemůžete hned umýt nádobí, je naprosto v pořádku nechat sklenice přes noc se zbytky vína v nich. Ve skutečnosti jsou sušené zbytky vína výhodnější než zbytky vápna, které zanechává sušená voda.


Mycí prostředek bez parfemace je nejlepší způsob, jak vyčistit sklenice na víno.

Použijte čistý kartáč na nádobí nebo novou čisticí houbu.

Voda by neměla být příliš horká. 40°C je perfektní.

Sklenici jemně umyjte ve vaně a opláchněte čistou vodou.

Osušte a vyleštěte sklo ve velké čisté utěrce, která nepouští vlákna. Na samotnou techniku ​​sušení se podíváme později. Jemnost je heslo!

Sklenice nesmí po ničem zapáchat, zvláště ne po mycím prostředku nebo kyselé utěrce.

Sklenici na víno postavte otvorem nahoru a ne dnem do vzduchu. Tímto způsobem se může odpařit přebytečná vlhkost.

Mytí sklenic na víno v myčce

Sklenice na víno vhodné do myčky:
Velká většina významných světových výrobců sklenic na víno a nápoje uvádí, že jejich sklenice jsou vhodné do myčky nádobí.

Pokud výrobce přímo nedoporučuje praní v pračce, většinou to většina výrobců alespoň toleruje.

Velcí výrobci skla jako Spiegelau, Riedel, Zalto a Lucaris doporučují sklenice na víno mýt v myčce na nádobí. Bez ohledu na způsob mytí sklenic na víno je vždy dobré zkontrolovat doporučení výrobce sklenic.



Sklenice na víno můžete snadno mýt v myčce na nádobí. Zvláště pokud má myčka speciální programy na sklo s vhodně nízkou teplotou.



V minulosti byla myčka považována za absolutní zákaz při čištění sklenic na víno. Ta skepse měla určité opodstatnění, protože myčky v minulosti neměly tak pokročilé programy na sklo jako dnes.

Naštěstí dnes není žádná ostuda být líným myčkou nádobí. Ba naopak, protože myčky nádobí a výrobci skla jsou dnes velmi dobří přátelé. Restaurační průmysl myje sklenice na víno na vysokou teplotu, ale krátkodobě. Právě kombinace času a teploty je klíčová. A pak změkčovače v průmyslovém měřítku, ale to je jiný příběh.

Existuje pár chytrých triků, které zajistí, aby vaše sklenice měly dokonalý zážitek z výletu v myčce.



Důležité při praní v pračce:
Ujistěte se, že je stroj správně nastaven na tvrdost místní vody a že je stroj naplněn leštidlem a solí. Zkontrolujte tvrdost vaší vody zde na GEUS a postupujte podle pokynů v uživatelské příručce vaší myčky.

Do stroje plňte pouze sklenice na víno. Nic s hrnci, mísami a talíři zároveň.

Sklenice na víno umístěte pevně a pevně do stroje. Vyhněte se jejich vzájemnému nárazu a ujistěte se, že kolem sklenic na víno je dostatek místa. Není dobrý nápad být příliš násilný a jen zmáčknout sklenici navíc. Spíše příliš mnoho než příliš málo prostoru. V případě potřeby použijte držák na sklenice na víno do myčky.

Použijte program myčky na sklo nebo se vyhněte teplotě překračující 45 °C a zajistěte krátkou dobu mytí, pokud na vaší myčce není žádný speciální program na sklo.

Jakmile myčka dokončí mytí nádobí, otevřete dvířka, aby se sklenice na několik minut odpařily.

Nyní sklenice pečlivě osušte utěrkami. Na techniku ​​sušení se podíváme v samostatné části zde v článku.

Opět, stejně jako při ručním mytí, i zde platí, že sklenice na víno se musí nechat dýchat, a tedy ne se dnem ve vzduchu.

Jak usušit sklenici na víno

Abyste své sklenice na víno vysušili efektivně a efektivně a zároveň zabránili jejich rozbití, máme zde pár dobrých tipů.

Ručníky a sušící ručníky se musí prát v pracím prostředku bez parfemace a aviváž je zakázána.

Používejte kousky bavlněné látky nebo ručníky z mikrovlákna, které nepouštějí vlákna. Čisticí utěrky z mikrovlákna jsou skvělé a nejlepší jsou ty, které jsou určeny k čištění skleněných povrchů, jako jsou zrcadla a podobně.

Doporučujeme použít dva ručníky dobré velikosti, jeden na každou ruku. Případně to zvládne i velmi(!) velký kus.

Teď přichází trik! Při utírání držte sklenici na šálku. Jednoznačně nejčastější příčinou rozbitých sklenic na víno je zkroucení sklenice. Je velmi snadné a lákavé otočit stopku a pohár v opačných směrech, aby se sklenice vysušila. Bohužel je to také účinný způsob, jak zničit dobrou sklenici na víno, protože je velmi snadné dosáhnout příliš velkého točivého momentu v pohybu.

Pokud je to možné, je dobré mít nějaké sušicí stojany, které používáte pouze k sušení sklenic a karaf na víno.

Jak připravit a uložit sklenice na víno

Sklenice všeho druhu, včetně sklenic na víno, skladujte nejlépe dnem dolů a otvorem nahoru. Sklo se tak zbaví veškeré přebytečné vlhkosti a vyhnete se tomu, že sklo nabere pach z kartonové krabice nebo skříně, ve které je uloženo.

Před použitím sklenice na víno je stále dobré si skleničku přivonět. Pobyt v kartonové krabici nebo dřevěné skříni může dát sklenicím nežádoucí zápach.



Tento zápach většinou snadno odstraníte opláchnutím sklenice v troše vody a následným vysušením.

Nebo můžete dělat to, co dělají profesionálové v restauračním průmyslu, číšníci na víno. Seriózní sommelier v případě potřeby „umyje“ sklenici ve víně před podáváním tak, že do sklenice hodí trochu vína.

S výhodou můžete udělat totéž a poté nalít směs do dřezu nebo do krku.

Proto vaše sklenice na víno vypadají divně

Matné nebo bílé sklenice po umytí:
Buď je vaše sklo zanesené vodním kamenem, nebo je napadeno plísní skla. Matný, bílý a mléčný povrch, který se může objevit na skle po častém mytí v myčce, je obecně způsoben dvěma věcmi: vodním kamenem nebo skleněným morem. Jedno se řeší snadněji než druhé, protože mezi nimi je rozdíl.

Skleněný mor na sklenice na víno:
Znečištění skla je viděno jako bílý pruh v horní části skla a ve skutečnosti jde o kyselinu křemičitou ve skleněné hmotě, která se uvolňuje, když teplota po dlouhou dobu stoupne nad 60-65 °C. Skleněný mor ničí strukturální strukturu samotného skla a nelze jej odstranit.

Nejčastěji je to staré sklo, které je zasaženo skleněným morem a výroba skla je dnes založena na skleněné hmotě se složením odolnějším proti moru skla.

Pokud k poškození došlo a vaše brýle mají sklovinu, není bohužel co dělat. Buď musíte s brýlemi žít tak, jak jsou, nebo je zahodit.

Vyhýbejte se proto příliš vysoké teplotě na příliš dlouhou dobu, pokud chcete mít jistotu.

Vápno na skle:
Dalším zdrojem sklenic na bílé víno jsou zbytky vodního kamene, které se mohou objevit v důsledku příliš velkého množství mycího prostředku nebo porušení rovnováhy soli v myčce. Pokud není v myčce dostatek soli, na skle bude vodní kámen.

Vápenný povlak lze odstranit použitím kyseliny octové v roztoku teplé vody k namáčení skla (2 decilitry kyseliny octové na jeden litr teplé vody). Dalším řešením bílých šmouh vodního kamene na skle je mytí stroje a skla kyselinou citronovou, která je účinným odstraňovačem vodního kamene.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.