
Blázen do vína
Proč byste neměli otevírat víno příliš brzy!
Ať jdeme na to znovu!
Skutečnost, že stále můžete najít zadní etikety, letáky a prodejní tabule obsahující tuto zbytečnou radu, je ostudou pro požitky z dobrého vína. Naštěstí je tato rada pouze zbytečná a neškodná pro víno jako takové, ale "zbytečné" nám není k ničemu. Ta malá plocha kontaktu, která vznikne s kyslíkem při otevření láhve, nijak nepomáhá vínu. Nezáleží na tom, a tato rada je tak hloupá, že mě překvapuje, že dovozci a výrobci skutečně věří, že ji spotřebitelé přijmou.

Potřebujeme vzduch. Hodně vzduchu
Tohle nemůže být pravda! To je příliš! Někdo by s tím měl něco udělat! No, mám v plánu něco udělat, a opět potřebuji vaši pomoc, abyste šířili slovo.
Faktem je, že potřebujete více než tak malou plochu o přibližně 1,5 čtverečních centimetrů.
V zásadě je nápad oxidovat víno před servírováním skvělý. Je to rozhodně vynikající praxe a něco, čemu bychom měli všichni věnovat větší pozornost!

Jak oxidovat své víno
Naštěstí existuje spousta způsobů, jak oxidovat své víno. Nejlepší řešení je dekantér, protože pohodlně dává mladým vínům čas a prostor "otevřít se" a tím uvolnit více chuti a aroma. Asi hodina v dekantéru pro mladé víno před podáváním je u mě doma dobré pravidlo. Také, a možná zejména, mladé a poměrně levné víno ze supermarketu dostane nějaký čas v karafě tímto způsobem.
Druhou nejlepší možností je velká sklenice, která umožní vínu otevřít se stejným způsobem. Výzvou zde může být držet se od vína alespoň hodinu, ale ujistěte se, že víno dobře zamícháte ve sklenici před ochutnáváním. Pokud se necítíte pohodlně s tím, že držíte sklenici vína na vzduchu, můžete sklenici nechat na stole a točit ji držíc ji za nohu.
Jak víte, velké sklenice na červené víno najdete na našich webových stránkách, ale dekantéry jsou něco, pro co bych opravdu rád zvedl hlas.

Dekantace nebo oxidace vína – dva typy dekantérů
V podstatě existují dva typy dekantérů:
Jeden je dekantér s širokým dnem, který má víno vystavit velkému množství kyslíku díky velké ploše, a pak je zde vysoký, úzký dekantér, který je určen pro dekantaci vína.
Dekantace znamená oddělení kapaliny od zbytků částic, což se obvykle provádí u vín určitého věku, která vytvořila sedimenty v lahvi. Dekantéry vypadají na stole působivě a vytvářejí příjemnou atmosféru. Signalizují, že víno berete vážně, a plní vynikající účel. Dekantér zlepšuje chuť vína, a to je to, o co jde!
Proto se obracím na váš veřejný duch a žádám vás, abyste mi pomohli zničit mýtus, že stačí otevřít láhev vína půl hodiny před podáváním.