Domů

Průvodci

Jak rychle ochladit víno

Rychlé chlazení vína

Při teplém a lahodném letním počasí může být obtížné mít vždy po ruce čerstvé chlazené nápoje. Když je potřeba lahodného temperovaného růžového nebo bílého vína stejně stálá jako právě teď, může se rychlost v přívodním potrubí snadno zvýšit.

Proto jsme našli šest životních triků, které vám a vašim přátelům pomohou.

Tip č. 1 – Zmrzlinářka, která vám zachrání den

Optimální rychlé chlazení vždy obsahuje kostky ledu. Pokud nemůžete držet krok s taškami a podnosy v mrazáku, můžete snít o stroji na výrobu ledu.

Tip 2 – Chlazení láhve novin

Navlhčete noviny a zabalte do nich láhev vína. Na rozdíl od okamžité logiky byste ji nyní měli umístit přímo na slunce, které noviny zahřívá. Energie pro odpařování způsobuje pokles teploty v láhvi.

Po půl hodině je láhev chladná.

Můžete být také dobrým průzkumníkem a mít v mrazáku chladicí obal. Připraveno k upnutí kolem láhve, ať už je to vysoká a úzká láhev Alsace nebo nízká a tupá láhev šampaňského.



Tip 3 – Rychle ochlaďte víno ledovou vodou se solí

Pak je tu super efektivní varianta, kdy máte dostatek zmrzliny, ale máte málo času. V dobrém kbelíku za míchání nalijte vodu, kostky ledu a sůl. Dolů s lahví.

Po dobu jedné nebo dvou minut ho mírně otáčejte kolem své osy, aniž byste s ním zatřesli. Ano, přesně tak.

Sůl způsobuje rozpouštění ledu a energie odpařování snižuje teplotu v láhvi. Slaná voda má také nižší bod tuhnutí než sladká voda. Za pár minut nebo tři budete mít studenou láhev. Směšovací poměr je přibližně dvě lžíce. sůl na podnos s kostkami ledu a půl litru vody.

Potřebujete k tomu dobrý kbelík na led.

Tip 4 – Chlazení láhve vína mokrou ponožkou

Třetí trik je pro dánské počasí. Je-li větrno a obvykle je, můžete láhev zavěsit do mokré ponožky. Čím silnější je vítr, tím rychleji se láhev ochladí. V závislosti na povětrnostních podmínkách to může trvat až půl hodiny.

Musíte se ujistit, že máte ponožky správné velikosti, ale co takhle ponožka nebo dvě šité na míru pro láhev? Máme slepé degustační ponožky, které se dokonale hodí k lahvičce vína.

Tip 5 – Vykopejte si vlastní ledničku

A nakonec je tu stará metoda. Vykopejte zcela analogovou díru do hloubky asi půl metru a máte stabilní teplotu kolem 12 stupňů. Celý metr dolů je po celý rok pět stupňů a teď to začíná vypadat trochu jako projekt, jak vidíte.

Přibližujeme se ke skutečnému vinnému sklepu. A my si myslíme, že vinné sklepy jsou nejchladnější na světě jen proto, že víno můžete skladovat při dokonalé teplotě.

Po dvou hodinách v hloubce půl metru a pokryté půdou jsou láhve připraveny k podávání.

Pokud nemáte čas nejdříve vykopat díru a pak počkat dvě hodiny, jistě vám pomohou naše tyčinky chladiče vína s vestavěným mrazicím prvkem pro ponoření do samotného vína. Je to tak chytré, že chladicí prvek je namontován na hrdle. Není to dost cool?

Tip 6 – Jak zchladit víno v mrazáku

Mrazák lze používat, ale opatrně. Opravdu dobrým a účinným trikem pro rychlé ochlazení vína je zabalit láhev do vlhké čajové utěrky předtím, než se v mrazáku udí. Po asi 10 minutách je láhev pěkně studená, ale musíte ji sledovat.

Teplota mrazáku minus 18 °C je příliš nízká na to, aby se na láhev vína uvnitř zapomnělo. Pravidlo praví, že polovina obsahu alkoholu vína přibližně odpovídá bodu mrazu vína v mínusových stupních, takže láhev vína s obsahem alkoholu 13 % zamrzne při mínus 6,5 °C. Pokud se víno příliš ochladí, hrozí nebezpečí, že se zátka vytlačí a v mrazáku se dostane vinná zmrzlina smíchaná se skleněnými střepy.

Použijte proto stopky, například v telefonu, abyste měli přehled o čase.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.