Domů

Průvodci

Jak držet sklenku vína

Tipy pro držení sklenice na červené víno

Většina z nás už asi drží sklenku na víno takzvaně správně a to je prostě skvělé.

Níže je také jen několik funky tahů, které vám mohou dále pomoci k dobrému zážitku z vína.



Držte sklenici na víno za stopku

Všechny sklenice na víno se stopkou se nejlépe drží uchopením za stopku u dna sklenice. Raději držím stopku palcem a ukazováčkem a prostředníčkem a dva zbývající prsty nechám spočívat na základně sklenice.

Tento způsob poskytuje největší stabilitu a nejlepší kontrolu nad sklenicí, když víno házíte.



Různé způsoby, jak držet sklenici na bílé víno:

Existuje nespočet variant této techniky a všechny jsou stejně dobré. Můžete držet mezi prsty, mačkat představec nebo držet samotné chodidlo.

Poslední jmenovaný je často k vidění na stálých degustacích, večírcích nebo recepcích a hodí se i v případě, že musíte podat sklenici jiné osobě.



Proto se sklenice na víno drží za stopku:

Primárním důvodem je to, že se víno neohřívá dlaněmi a nepodstatná není ani teplota podávání vína. Zejména sklenice na bílé víno, sklenice na šampaňské a sklenice na dezertní víno jsou důležité, aby se udržely v chladu a zároveň si vychutnaly krásné kapky.

Dále jsou někteří, kteří si myslí, že mastné otisky prstů sklenici na víno nezdobí. Pokud se držíte za stopku, můžete s trochou cviku hodit víno do sklenice.

S radostí vhoďte víno do sklenice

Zde jsme v popředí funky tahu, který výrazně zlepšuje váš zážitek z vína. Totiž házení vína do šálku sklenice.

Pokud vás myšlenka házení vína do sklenice úplně nezaujme, zkuste toto cvičení. Až si příště dáte sklenku vína, zkuste přivonět k čerstvě naservírovanému vínu ve sklenici, aniž byste víno vyhodili. Poté víno ve sklenici pořádně zavířte. Nyní přiložte nos k vínu a znovu ho přivoňte. V důsledku větší plochy a odpařování aromatických látek by nyní měl být obrovský rozdíl v intenzitě vůně vína.

Pokud jste ještě nezkoušeli házet víno do sklenice, je dobré začít tím, že necháte sklenici na stole, zatímco sklenici zavěšujete jemným odstředivým pohybem.

Když vy, a v neposlední řadě i vaše zápěstí, rozumíte pohybu, můžete si procvičit držení za stopku sklenice na víno, zatímco víno přehazujete.



Proto hodíte víno do sklenice:
Vínového geeka z dálky poznáte také podle toho, že sklenice na víno v ruce téměř nikdy nestála. Víceméně nevědomky a nepřítomně se víno ve sklenici neustále obrací, protože víno musí mít tolik kontaktu se vzduchem, aby se aromaticky a strukturálně otevřelo. Čím větší povrch, tím více molekul vůně se uvolňuje pro potěšení našich nosů.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.