Domů

Průvodci

Co vědět o vinotékách

Výběr vinotéky

Vinotéka není jen luxusem pro milovníky vína; je to nezbytnost pro zachování kvality a integrity chuti vína a také víno skvěle prezentuje. V tomto průvodci projdeme důležité úvahy, které je třeba vzít v úvahu při výběru vinotéky.

Proč investovat do vinotéky?

Vinotéky jsou navrženy speciálně pro skladování vína, což je výrazně odlišuje od běžných chladniček. Vinotéka zajišťuje stabilní a správnou teplotu, což je klíčové pro zachování komplexních aromat a chutí vína. Bez této stability mohou vína ztratit své vlastnosti nebo zbytečně rychle stárnout.

Vinotéka nejen udržuje konstantní teplotu, ale také chrání před UV zářením a minimalizuje vibrace, které mohou negativně ovlivnit vývoj vína. UV záření může degradovat a měnit chemické složení vína, zatímco vibrace mohou narušit proces sedimentace u starších vín.

Vyberte správnou vinotéku pro své potřeby

Při výběru vinotéky je důležité zvážit počet lahví, které chcete skladovat, a kde by měla být vinotéka umístěna ve vašem domě. Velikost a design vaší vinotéky by měly odpovídat vašemu prostoru i životnímu stylu. Také zvažte energetickou účinnost a úroveň hluku, zejména pokud má být chladnička umístěna v otevřeném obývacím prostoru nebo kuchyni/obývacím pokoji.

V podstatě jde o to, která vinotéka je pro vás a vaše potřeby nejlepší.


Například, pokud potřebujete víno připravené k podávání pro své hosty, vinotéka se dvěma zónami může být preferovanou volbou před vinotékou s pouze jednou zónou.

Zde je několik dobrých rad, jak vybrat nejlepší vinotéku pro vaše potřeby.

Kolik zón by měla mít vaše vinotéka?

Počet zón záleží na způsobu využití vaší vinotéky.

Dlouhodobé skladování, připravené k pití nebo obojí?

Musíte zvážit, k čemu chcete svou vinotéku používat! Pokud chcete použít vinotéku k zrání a dlouhodobému skladování vína, vinotéka s jednou zónou může být nejlepší volbou, protože většina vín zraje optimálně při stabilní teplotě 12-14 °C. To platí pro červené víno, bílé víno, šumivé víno i dezertní víno.

Pokud na druhou stranu chcete víno připravené k pití pro sebe a své hosty, může být dobré zvážit vinotéku se dvěma zónami. Ve vinotéce se dvěma zónami může být jedna zóna nastavena na nižší teplotu než druhá, což vám umožní mít například bílé víno a šumivé víno v chladničce při 6-8 °C, zatímco vaše červená vína budou při 14-16 °C v druhé chladicí zóně.

Další možností je chladicí box na víno s více zónami. Tento typ skříně vám poskytuje větší flexibilitu, protože nabízí více teplotních zón v jedné skříni, což je ideální jak pro zrání, tak pro servírování.Model s více zónami nemá jasné rozdělení mezi zónami, ale plynulý přechod od nejhorčích nahoře k nejchladnějším dole.

Kde by měla být vaše vinotéka umístěna?

Umístění je důležité z hlediska hluku a spotřeby energie.

Samostatná, vestavěná nebo integrovaná vinotéka

Jak název napovídá, samostatná vinotéka může být volně umístěna na podlaze. To je nejběžnější způsob umístění vinotéky a drtivá většina vinoték na trhu může být takto umístěna. Je důležité zajistit, aby na každé straně vinotéky bylo několik centimetrů vzduchu, aby mohla odvádět teplo.

Vestavěná vinotéka vám umožní nahradit běžnou kuchyňskou jednotku vinotékou. Pokud se rozhodnete koupit vestavěnou vinotéku, je důležité vybrat takovou, která je k tomu připravena. Typicky to znamená, že vinotéka musí mít sání ve spodní části. Stejně jako u samostatné vinotéky musí vestavěná vinotéka být schopna odvádět přebytečné teplo, což znamená, že musí mít alespoň několik centimetrů volného prostoru od horní části vinotéky až po spodní stranu pracovní desky. Je také důležité, aby na zadní straně vinotéky byl vzduch.

Integrovaná vinotéka je navržena tak, aby byla integrována do stávající kuchyňské jednotky, což je velmi atraktivní řešení v moderní kuchyni. Dveře vinotéky mají stejnou šířku jako kuchyňský modul, aby zakryly strany kuchyňské skříňky, zatímco zbytek vinotéky je užší, aby se vešel do stávajícího kuchyňského modulu. Stejně jako u dvou dalších typů vinoték je důležité, aby teplý vzduch mohl unikat z integrované vinotéky. Je obzvláště důležité, aby vzduch mohl unikat na zadní straně a směrem nahoru k volnému průchodu na vrcholu skříňky. Také se ujistěte, že máte sání vzduchu ve spodní části kuchyňské skříňky, například instalací mřížky.

Když obdržíte chladničku na víno

Pokud jste se rozhodli vyzvednout skříňku na víno sami, je důležité, abyste ji během přepravy nechali ve vzpřímené poloze.

V některých případech může dojít k poškození kompresoru/chladicího systému, pokud při přepravě leží. Proto doporučujeme nechat si skříňku doručit naším přepravcem, který ji může přepravovat po celou dobu cesty ve vzpřímené poloze.

Počkejte na zapnutí vitríny

Jakmile je skříňka na víno na svém místě, počkejte 24-48 hodin, než ji připojíte k napájení. Je důležité, aby vinná skříňka po přepravě stála v klidu, protože se musí aklimatizovat. Důležité je také, aby skříň byla zcela vodorovná. V případě potřeby využijte čekací dobu k naplnění prvních lahví do vitríny, případně lahve naplňte několik dní. Doporučujeme, aby byla chladnička na víno vždy naplněná alespoň na 80 %.

Všechny naše chladničky na víno jsou vybaveny takzvanou zástrčkou Schuko, která je ve většině evropských zemí standardem. Jedná se o 2pólovou zástrčku s bočním uzemněním.

V ledničce jsou vždy bublinky

Výběr správné vinotéky je investicí do vaší sbírky vín. S vhodným vybavením si můžete být jisti, že každá láhev vína si zachová svůj zamýšlený chuť a kvalitu, jak zamýšlel vinař. Udělejte si čas na zhodnocení svých potřeb a dostupných funkcí, abyste si zajistili, že uděláte nejlepší volbu pro vás i vaše vína.

Na nové vinné zážitky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.