Domů

Průvodci

Commissioning of wine barrels - new as used

Příprava nového sudu s vínem k použití

Při dodání sudu s vínem je dřevo zbrusu nové a v sudu se mohou nacházet piliny a brusný prach. To může být hezké, když vyjdete ven, než se vaše drahocenné kapky dostanou do misky.

Dřevo je také přírodní materiál, který pracuje nepřetržitě v závislosti na teplotě a vlhkosti. Proto musí být dřevo „nasyceno“ vodou, aby bylo možné utěsnit všechny malé mezery.

Je to trochu otázkou vkusu, která metoda je podle vás nejlepší, ale zde jsou dvě možnosti. Někteří používají pouze metodu A, jiní pouze metodu B a někteří používají před uvedením do provozu obě metody. Naše zkušenosti ukazují, že metoda A je nejvhodnější pro utěsnění malých trhlin.



Metoda A:

1. Zcela naplňte sud studenou vodou.

2. Nechte barel naplněný 48 hodin.

3. Vyprázdněte buben, opláchněte ho čistou vodou a nechte ho úplně vyprázdnit. Při vyprazdňování hledejte piliny, jinak postup opakujte několikrát.



Metoda B:

1. Naplňte buben přibližně 20 litry velmi horké vody (175 °F/80 °C).

2. S bubnem ve vzpřímené poloze otočte oba konce alespoň o dvě plné otáčky. Zástrčka musí být na svém místě.

3. Umístěte sud tak, aby otvor zátky směřoval dolů, a pohybujte jím ze strany na stranu, aby se sud mohl otáčet. Tento postup opakujte, dokud se váleček nepřetočí čtyřikrát. Odstraňte zátku a nechte sud zcela vyprázdnit.


Co dělat, pokud přesto dojde k úniku:

1. Zcela vyprázdněte sud a nechte jej asi hodinu schnout otvorem zátky směrem dolů.
2. Znovu vyzkoušejte váleček metodou B.
3. Vyprázdněte buben, opláchněte ho čistou vodou a nechte ho úplně vyprázdnit.

Uvedení použitého sudu s vínem do provozu

Zkontrolujte sud na víno, zda necítíte nežádoucí zápach – zejména pokud cítit ocet. Pokud máte pochybnosti o vhodnosti sudu na víno z důvodu zápachu, nepoužívejte jej, protože by mohlo dojít ke zničení vašeho vzácného vína.

Poté postupujte podle výše uvedené metody A nebo B.

Čištění použitých sudů s vínem

Rengør den brugte vintønde efter enten metode A eller B:

Metode A:

1. Skyl tønden flere gange med koldt vand, indtil rensevandet bliver klart. Er tønden meClean the used wine barrel according to either method An or B:

Method A:

1. Rinse the drum several times with cold water until the cleaning water becomes clear. If the barrel is very dirty, you can use Soda. Rinse thoroughly with water.
2. Place the barrel with the plug hole facing downwards and allow the barrel to dry completely.
3. Sulphur with 10-20 grammes of sulphur wick per barrel. Sulphurize regularly, approximately every 4-6 weeks.

Method B:

1. Start by rinsing the barrel with cold water and then with very hot water (175 ° F/80 ° C) until the water becomes clear.
2. Place the barrel with the plug hole facing downwards and allow it to dry completely.
3. Sulphur with 10-20 grammes of sulphur wick per barrel. Sulphurize regularly, approximately every 4-6 weeks.

Note: our barrels are not sulphurised on delivery as they are brand new.

Small barrels can be cleaned in water with sulphur powder. approx. 1 gramme per 5 litres of water.
get beskidt kan du bruge Soda. Skyl derefter med rigeligt vand.
2. Læg tønden med prophullet nedad, og lad tønden tørre helt.
3. Svovl med 10-20 gram svovlvæge pr. tønde. Svovl jævnligt ca. hver 4-6 uge.

Metode B:

1. Start med at skylle tønden med koldt vand og derefter med meget varmt vand (175 ° F / 80 ° C), indtil vandet bliver klart.
2. Læg tønden med prophullet nedad og lad den tørre fuldstændigt..
3. Svovl med 10-20 gram svovlvæge pr. tønde. Svovl jævnligt ca. hver 4-6 uge.

Bemærk: Vores tønder er ikke svovlet ved levering, da de er helt nye.

Små tønder kan med fordel rengøres i vand tilsat svovlpulver. ca. 1 gram pr. 5 liter vand.

Pokud popruhy sudu s vínem spadnou

Když dřevo na sudu vyschne, je zcela normální, že konce sudu sklouznou (obvykle jsou určeny pro víno, které je udržuje vlhké). Pokud je tedy sud umístěn uvnitř, kde je obvykle suchý vzduch, doporučujeme připevnit do dřeva několik vrutů, aby nehrozilo nebezpečí jejich opětovného vypadnutí.

Konce bubnu můžete snadno znovu připevnit (v tomto případě otáčením bubnu) poklepáním kladivem a v případě potřeby pomocí velkého šroubováku, abyste mohli zasáhnout konec pásu. Pokud sud poté navlhčíte např. stříkáním vody, dřevo se roztáhne a natáhne na popruhy sudu, takže se znovu pevně připevní.

Pokud sud stojí venku, je zřídkakdy problém, že konec sudu spadne.

Skladování sudů s vínem

1. Pokud má být skladován nový sud s vínem, je nejlepší nechat jej zabalený do fólie. Použitý sud s vínem by měl nejlépe „dýchat“, případně by měl být zabalen do staré deky nebo něčeho jiného, aby byl chráněn před světlem.

2. Sudy s vínem skladujte nejlépe na místě s následujícími vlastnostmi:
Vlhkost přibližně 70-80 %.
Absence pohyblivých proudů vzduchu.
Potkávací světla.
Zakrytý dekou, aby se zabránilo zbytečnému vystavení UV záření.

3. Po delší době skladování připravte sud pomocí metody A uvedené v části „Příprava nového sudu na víno k použití“.

4. Nezapomeňte sulfidovat vnitřek sudu každých 4-6 týdnů.

Po 1 roce na dubu

Vliv barelu na tóny dubu se sníží po 1 roce skladování. Obecným pravidlem je, že víno musí mít dvakrát delší 2. rok zrání, pokud chcete získat stejnou intenzitu jako v 1. roce zrání. Alternativně můžete doplnit dubové štěpky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.