Domů

Blázen do vína

Jak dlouho lze víno skladovat?

Jednoduchá odpověď:

Jednoduchou odpovědí na tuto otázku je, že víno lze zpravidla skladovat několik let. Nicméně se liší a závisí na jednotlivých vínech. Vše od 1 do 10+ let je velmi běžné. Ne všechna vína se však časem zlepší. Když je víno lahvováno, je to ve většině případů proto, že výrobce považuje, že dosáhlo své optimální chuti.

Odhaduje se, že pouze přibližně 10 % všech červených vín a pouze 5 % bílých vín se ve skutečnosti zlepší skladováním po dobu delší než pět let.

S ohledem na to byste se určitě neměli cítit odrazeni od uskladnění některých dobrých vín ve sklepě nebo v chladničce na víno pro zvláštní příležitost. Jak již bylo zmíněno, většině vín se nepoškodí, pokud jsou uskladněna po dobu jednoho nebo dvou let, pokud jsou optimálně skladována.

Je důležité, aby byla vína skladována při správné teplotě a aby nebyla příliš horká nebo příliš studená. Pro dlouhodobé skladování je ideální teplota 12-14 stupňů. Kromě toho byste měli vzít v úvahu vlhkost, která by měla být mezi 55 a 75 %. Pokud je vzduch příliš suchý, korek může vyschnout a pokud je příliš vlhký, může se začít rozkládat. Tento problém vyřešíte tím, že budete mít řádně navržený vinařský sklep se správnou teplotou a vlhkostí a vyhnete se slunečnímu záření. Je důležité vyhnout se přímému slunečnímu záření, protože to může nejen zvýšit teplotu vína, ale také drasticky změnit jeho chuť a dokonce zbavit barvy. Tomu se však ve většině případů lze relativně snadno vyhnout, protože vína je třeba skladovat pouze v suterénu nebo na podobném místě, kde nejsou vystavena slunečnímu světlu.

Jsou vaše vína bezpečná a zdravá?

I když máte vinný sklep se správnou teplotou a vlhkostí, není vždy snadné umístit všechna vína na police a do zásuvek, zejména proto, že vína, která jsou skladována po dlouhou dobu, by měla ležet, aby korek nevyschl. Možná byste chtěli zvážit vybavení vinařského sklepa regály na víno.

Regály na víno a sudy nabízejí velké, atraktivní stojany na víno RENATO, jako je tento model JENARO pro 112 lahví. Máme také menší, netradiční stojany na víno, jako je tento model Pupitre pro 9 lahví.

Pokud nemáte privilegium mít vinařský sklep, který tyto požadavky splňuje, je vinný chladič dokonalým řešením. Ve společnosti Wineandbarrels nabízíme širokou škálu různých ledniček pro skladování vína. Pro každý styl a rozpočet je tu něco. Podívejte se a inspirujte se zde. Pokud potřebujete středně velkou chladničku na víno se dvěma chladicími zónami, je tato PeVino dobrou volbou. Pokud hledáte nízkoenergetickou chladničku, může vám sloužit tato vícezónová chladnička na víno Vestfrost pro téměř 200 lahví.

S těmito informacemi a těmito příklady doufáme, že nyní máte představu o tom, jak dlouho můžete své víno skladovat a jak to nejlépe udělat.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.