Domů

Průvodci

Průvodce novým energetickým štítkováním EU

Nový energetický štítek EU

Od 1. března 2021 zavede EU nové a aktualizované energetické štítky, které vám jako spotřebiteli usnadní výběr energeticky nejúčinnější trouby, sušičky prádla nebo, což je možná nejdůležitější, lednice na víno!



Energetický štítek EU ukazuje, kolik energie spotřebuje výrobek, jako je například chladnička na víno, v porovnání s jiným výrobkem stejného typu. Nový systém energetických štítků se vztahuje na veškeré bílé zboží a další elektronické výrobky prodávané v rámci EU.

Co je nového?

Jak starý, tak nový systém EU pro energetické štítky rozdělují energetické třídy výrobků na stupnici od G do A, kde A je energeticky nejúčinnější. Vzhledem k technologickému vývoji je však v posledních letech možné vídat výrobky v energetické třídě A+, A++ a A+++, tedy výrobky, které „lámou stupnici“.

S novými energetickými štítky se sice odstraňuje možnost +s, ale na druhou stranu se zpřísňují požadavky na to, aby výrobek dosáhl energetické třídy A. Výrobek, který byl dříve v energetické třídě A, bude tedy nově kupř. být v energetické třídě E, F nebo G.

Mění se tedy pouze samotné měřítko. U nových energetických štítků však může dojít k drobným změnám, např. v roční spotřebě energie chladničky na víno, protože EU také změnila metody výpočtu a testování, které tvoří základ hodnot na nových energetických štítcích.

Z vlastních webových stránek EU o novém systému:

"S revidovanými požadavky byly změněny některé metody výpočtu, což znamená, že hodnoty na přeškálovaném energetickém štítku se mohou mírně lišit od aktuálního štítku. Výrobek je však stejný."
Zdroj: Label2020.dk



S novým systémem dala EU výrobcům prostor, aby v nadcházejících letech zvýšili energetickou účinnost svých výrobků. To znamená, že pro začátek na trhu nenajdete výrobky s energetickou třídou A.
Z vlastních webových stránek EU o novém systému:

"Až se přeškálované značky zviditelní v obchodech, nebudou žádné výrobky v energetické třídě "A". Cílem bylo, aby při uvedení značky nebyly žádné výrobky v energetické třídě "A", aby byl zajištěn prostor pro další výrobek rozvoj.
Zdroj: Label2020.dk

Některé produkty nebudou moci splňovat požadavky podle nového schématu, ale tyto mohou být prodávány se starým energetickým štítkem do 1. prosince 2021, poté vyprší jejich platnost.

Od 1. prosince 2021 budou staré energetické štítky zcela vyřazeny, ale do té doby se můžete setkat s novými i starými energetickými štítky na určitých produktech.

Krabice s fakty

Od 1. března 2021 zavede EU nový systém energetického štítkování, který by vám měl usnadnit výběr energeticky účinnějšího elektronického výrobku, jako je např. lednice na víno.

Nové schéma energetického štítkování používá stupnici od G do A, kde A je energeticky nejúčinnější. S novými energetickými štítky odpadá možnost používat A+, A++ a A+++, ale na oplátku se zpřísňují požadavky, aby výrobek dosáhl energetické třídy A.

Mění se pouze samotná stupnice energetického štítku. U nových energetických štítků však může dojít k drobným změnám, např. v roční spotřebě energie chladničky na víno, protože EU také změnila metody výpočtu a testování, které tvoří základ hodnot na nových energetických štítcích.

Od 1. prosince 2021 již není legální prodávat velké množství elektronických výrobků, včetně ledniček na víno, které nemají energetický štítek splňující nové schéma EU.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.