Domů
Åben vinkøleskab med glasdør, fyldt med vinflasker på træhylder, ledsaget af en reflekterende skål i rustfrit stål og vinglas på toppen

Průvodci

Vyhněte se problémům s chladničkou na víno v letním horku

Obáváte se, že vaše chladnička na víno nedokáže zvládnout letní horko?

Naštěstí existuje něco, co můžete udělat sami, abyste své víno udrželi chladné po celé léto. Nejdůležitější je umístění chladicího boxu na víno a poskytnutí prostoru pro „dýchání“.

Obecně existují tři různé způsoby umístění chladicího boxu na víno

Volně stojící chladnička na víno je určena k samostatnému umístění na podlaze, např. obývacího pokoje nebo kuchyně a není vhodný pro vestavné použití. Pokud volně stojící chladničce na víno dodáte 2-3 cm vzduchu vzadu a totéž po stranách, bude mít možnost zbavit se teplého vzduchu a ochladit víno uvnitř samotné skříňky. Volně stojící vestavěná chladnička na víno se rychle „udusí“ a rozbije, protože se nemůže zbavit přebytečného horkého vzduchu.

Vestavěná chladnička na víno má obvykle stejnou šířku jako běžná kuchyňská linka (60 cm). To znamená, že můžete kuchyňskou linku vytáhnout a místo ní vložit chladicí box na víno. Koncept myček nádobí pod pracovní deskou již znáte. Vestavěný chladič vína musí být schopen zbavit se tepla ve spodní části chladiče vína. To se obvykle provádí pomocí mřížky, která nasává chladný vzduch do kompresoru na jedné straně a poté ho opět uvolňuje na druhé straně. Vzhledem k tomu, že je chladicí box na víno vestavěný, bude mřížka ve spodní části chladicího boxu na víno jeho jedinou příležitostí k dýchání, a proto je důležité zajistit pro něj prostor, např. na základně.

Integrovaná chladnička na víno se obvykle vejde přímo do kuchyňské linky. To znamená, že na rozdíl od vestavěného modelu nenahrazuje kuchyňský modul, ale vejde se do stávajícího modulu. Dvířka integrované chladničky na víno mají stejnou šířku jako kuchyňská linka, zatímco zbytek chladničky na víno je trochu užší, aby se vešel do kuchyňské linky. Integrovaná chladnička na víno také potřebuje vzduch, který se obvykle dostává přes mřížku ve dně kuchyňské skříňky, která nasává chladný vzduch. Aby bylo možné zbavit se přebytečného horkého vzduchu, musí být v horní části kuchyňské skříňky možnost odvádět teplo. Za tímto účelem se mnoho lidí rozhodne, že na kuchyňskou skříňku vůbec nebude mít vrchní desku, ale můžete také jednoduše nainstalovat mřížku nebo vyříznout otvor v horní části kuchyňské skříňky.

Poslechněte si, jak vám Jakob řekne více o umístění chladniček na víno

Dejte své chladničce na víno prostor k dýchání a po zbytek léta (a dalších let) vám bude poskytovat dokonale temperované víno.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.