Domů

Průvodci

Jak podávat sklenku dobrého vína

Dokonalá porce vína

Kdy víno před podáváním dekantovat? Proč byste vůbec měli víno dekantovat a jakou sklenici na víno zvolit? Když musíte sobě nebo svým hostům naservírovat sklenku vína, může vyvstat mnoho otázek, ale ve skutečnosti to nemusí být tak těžké. Zde získáte průvodce správným podáváním vína s dobrými radami o všem, od dekantace až po teplotu, při které by se vaše víno mělo podávat. Užívat si!

Jak dekantovat víno

Když naléváte víno do karafy, říkáte tomu dekantování vína. Když se tak stane, je to především ze dvou důvodů. První je zajistit prokysličení vína, aby vyšla plná chuť a nechalo se šířit aroma vína. Druhým důvodem je zajistit, aby se vám do sklenice, ze které se má pít, nedostal žádný sediment (sraženina) z vína. Způsob, jakým zabráníte promísení sedimentu s vínem, je opatrně nalít víno do dekantéru, aniž by se sediment dostal dovnitř.



Mějte za lahví zdroj světla, abyste viděli, kdy se sraženina blíží k hrdlu lahve. Zde je dobré mít z láhve odstraněnou celou fólii. Při nalévání tak lépe uvidíte, kdy se sediment blíží k hrdlu. Nezapomeňte použít víno, které několik dní stálo ve svislé poloze a nebylo protřepáno. Víno se tak může uklidnit a sediment se usadí na dně láhve.

TIP: Láhev vína zabalte do vlhkých papírových utěrek a dejte na 5-10 minut do mrazáku, aby rychleji vychladla.

Rychle si vychlaďte víno.

Při jaké teplotě by se mělo víno podávat?

Víno by se mělo ideálně podávat při správné teplotě, ale při jaké teplotě by se víno vlastně mělo podávat?



Jako dobré pravidlo platí, že bílá vína by měla být podávána mezi 7-13 stupni a červená vína by měla být podávána mezi 12-18 stupni. Existují však nuance a lehčí vína jsou v zásadě lepší při mírně chladnější teplotě než vína plná. Sklenka šampaňského nebo jiného druhu sektu je nejlepší podávat čerstvá a pěkná při chladničce.



Kdy je víno příliš studené nebo příliš horké? Pokud vašemu vínu chybí aroma, může to být způsobeno tím, že je podáváno příliš studené. Klasickým příkladem je bílé víno, které bylo skladováno v lednici. Zkuste víno trochu zahřát tím, že oběma rukama přidržíte kopuli sklenice. Pokud cítíte téměř štiplavý zápach v nose, když ucítíte víno, je pravděpodobně příliš horké. Dejte 15-20 minut do lednice a zkuste to znovu.

Správný nástroj pro podávání vína

Karafa má při dekantaci vína cenu zlata, ale existují i ​​další nástroje pro podávání vína. Lapač kapek může být například nepostradatelný, když se chcete vyhnout skvrnám od vína na jemném bílém ubrusu nebo na oblečení. Daleko se dostanete i s nalévacím hrdlem, který zajistí prokysličení vína při podávání a zároveň dodává zážitku z vína exkluzivní nádech. Samozřejmě se neobejdeme ani bez pěkné vývrtky, kupř. stará dobrá číšnická vývrtka, která je ne nadarmo známá také jako „nejlepší přítel číšníka“.

Jakou sklenici na víno si vybrat?

V ochutnávání stejného vína v různých sklenicích může být velký rozdíl.Intenzitu vůně vína ovlivňuje kopule vinné sklenice. To například znamená, že jemnějším a aromatičtějším vínům prospívá sklenice na víno s velkou kulatou kopulí, která díky většímu povrchu nasbírá více aroma.



Mohutnějšímu a kořenitějšímu vínu naopak prospěje užší kupole, která sbírá méně aroma. Klasická rýhovaná sklenice na šampaňské působí bublinkově a je vhodná pro uchování bublinek v sektu, takže oslavy mohou pokračovat celou noc. Pokud hledáte více aroma, podávejte svůj sekt v klasické sklenici na bílé víno. Nevypadá to úplně slavnostně jako sklenice na flétnu, ale váš chuť a vůně vám poděkují.



Stopka sklenice na víno neovlivňuje vůni a chuť vína, ale sklenice bez stopky může v uvolněnějším prostředí fungovat opravdu dobře. Při pití ze sklenice na víno se stopkou držte sklenici za stopku blízko nohy. Nemusíte ztrácet spánek nad tím, že nemáte sklenici Ermitáž nebo sklenici určenou na alsaský ryzlink Grand Cru. Snadno si vystačíte s méně. Zkuste to sami a uvidíte rozdíl.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.