Blázen do vína
Co pít se střenbitovým kaviárem?
Přílohy dělají rozdíl
Dokonalé spojení jídla a vína je stejně velká věda, ne-li větší, než kombinace ginu a toniku s jeho garnýrem (a já GIN/TONIC opravdu miluji). V tomto prvním vydání našeho nového vinařského blogu "Crazy About Wine" se zaměřím na jedno z únorových sezónních jídel, střenbitový kaviár, a prozkoumám, která vína se k němu hodí.
Čerstvé a lehké bílé víno
Střenbitový kaviár má sám o sobě relativně jednoduchý výraz, a teprve když přidáte své oblíbené přílohy, se požadavky na víno stávají náročnějšími.
Jako výchozí bod se doporučuje čerstvé a lehké bílé víno bez zrání v dubových sudech. Bílé víno může osvěžit patro po mírně lepkavé a vaječné textuře, kterou kaviár zanechává.
Když přidáte klasické přílohy, jako jsou bliny, vaječný žloutek, crème fraîche, syrovou červenou cibuli atd., můžete zvolit vína s o něco složitějšími charakteristikami. Může to být například francouzský nebo chilský Sauvignon Blanc, suchý Riesling z Německa nebo Chenin Blanc z Loiry.
Střenbitový kaviár a bubliny
Champagne a střenbitový kaviár jsou nejlepší přátelé. Kysličník uhličitý v šampaňském funguje jako přirozený čistič patra a většina šampaňských vín má také dostatečnou plnost a hloubku na to, aby odolala krémovosti vaječného žloutku. Kyselost perlivého vína dále doplňuje jemnou kyselost v crème fraîche.
Pokud vám rozpočet na šampaňské nestačí, suchý crémant nebo cava jsou také skvélé volby.