Domů

Blázen do vína

5 tipů na víno k jídlu

Většina lidí asi zná situaci.

Sedíte v příjemné restauraci, rozhodli jste se pro večerní menu a stačí vám sklenka dobrého vína.

Pak se ale začne šířit panika. Protože jaké víno je pro kambalu nejlepší? A myslí si sommelier, že jsem úplný nováček, když si ke steaku vyberu něco jiného než plné červené víno?? POMOC!

Ve skutečnosti neexistují špatné volby, když musíte večerní menu doplnit tou správnou sklenkou vína. Myslíte si, že se víno hodí k jídlu? Dobře, pak je to dobrý zápas. Vlastně už není. Ale když už jsem to řekl, existuje několik tipů, které může být dobré mít na paměti, když sedíte vedle výše zmíněného sommeliera. Shromáždili jsme pro vás 5 takových.

1. Spojte s dominantní chutí

Klasický způsob, jak sladit víno s jídlem, je začít od masa nebo ryb, které budete jíst. Jako takové na tom také není nic špatného, ​​ale můžete se také rozhodnout přemýšlet o tom, která příchuť je v pokrmu dominantní. Je jasné, že hlavní ingredience má vliv na chuť pokrmu, ale dost často má co říct i omáčka nebo způsob přípravy.

2. Intenzita chutí musí být v rovnováze

Je dobrým pravidlem, že intenzita vína by měla odpovídat intenzitě chuti jídla. Jste tedy na dobré cestě, zvolíte-li k lehkým jídlům lehké víno, k těžšímu tělnaté víno atd. Tato rovnováha mezi vínem a jídlem dodává duši i chuťovým buňkám klid.

Dalším dobrým pravidlem, které je třeba pamatovat při sladění jídla a vína, je „sladkost se sladkostí“. To je možná samozřejmé ve vztahu k dezertům, ale ve skutečnosti to platí i pro předkrmy a hlavní jídla. Existuje například důvod, proč mnozí Dánové dávají přednost Amarone ke štědrovečerní večeři nebo Ribera del Duero k jehněčímu. Sladkost ve víně doplňuje sladké přílohy Vánoc v podobě červeného zelí, opékaných brambor, želé z červeného rybízu a čehokoli jiného, ​​co se na vánočním stole objeví.

3. Bílá pro ryby a červená pro maso? Ano, ale ne vždy!

Sklenka bílého vína k rybě a sklenka červeného vína ke steaku. Zní to jako něco, co jste už slyšeli?

Má to jistě dobrý důvod, ale nemusí to tak být vždy.

Je správné, že červené víno se hodí k červenému masu, ale nemusí to být nutně silné, plné nebo těžké červené víno, protože to samozřejmě závisí na druhu masa. Například telecí maso je výrazně lehčí a chuťově sladší než hovězí, stejně jako je velký rozdíl mezi drůbeží. Pinot noir z Burgundska je vždy jistým hitem s kuřecím masem, ale málokdy bude mít dostatek těla a váhy např.



Co konkrétně a technicky dělá z červeného vína dobrého společníka k červenému masu, jsou třísloviny/kyselina tříslová, tedy to, díky čemu je červené víno v ústech suché. Taniny jdou dovnitř a napadají bílkoviny v mase a vytvářejí dokonalou symbiózu. To je důvod, proč se Barolo vždy hodí k červenému masu, ale jako samostatné víno může často působit až příliš násilně.

4. Zeměpis vám může pomoci

Vína z určité země či regionu se k místní kuchyni většinou nehodí. O tom se uvažovalo od úsvitu věků, kdy byly hrozny sázeny. Proto můžete ke dvěma pokrmům často začít od místního/národního vína. Mezi příklady patří Barolo z Piemontu na lanýže, Malbec z Argentiny na grilování, americký Zinfandel na grilování se sladkými marinádami.

5. Buďte odvážní!

Co nejhoršího se může stát, když si vyberete víno, které se k jídlu nehodí? No, alespoň to není konec světa. Naopak, nyní jste na tom lépe a máte s sebou více znalostí, až budete příště muset sladit víno s jídlem. Jinými slovy, mnoho dobrých zážitků na vás čeká, pokud jste dobrodružní, odvážní a troufnete si myslet ve výběru vín trochu netradičně.

Užívat si!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.