Domů

Průvodci

Teplota šampaňského

Zjistěte více o ideální teplotě

Šampaňské bylo koupeno a čeká jen na to, až praskne korek, abyste si mohli vychutnat lahodné bublinkové kapky. Ale, ale, ale... Než dojde k požitku, musí si šampaňské najít místo pro uskladnění. A pokud se jen trochu zajímáte o víno a šumivé nápoje, pak také zaručeně víte, že pro skladování šampaňského platí zcela zvláštní pravidla. Jedinou otázkou je, které. Naštěstí vás na to v příspěvku zde mnohem více upozorňujeme, abyste svému šampaňskému dali ty nejlepší podmínky a zajistili si bezkonkurenční chuťový zážitek.

Takto byste měli skladovat šampaňské

Bývá spojena se speciální událostí, kdy se má do sklenic nalévat šampaňské. Možná je to oslava nebo označení něčeho mimořádného - samozřejmě to může být jen to, že je to jen obyčejný den bez oslav, kdy jste právě dostali chuť vychutnat si sklenku dobrého šampaňského. Bez ohledu na důvod vám doporučujeme skladovat šampaňské za správných podmínek a podávat ho při správné teplotě. Ale abyste toho dosáhli, musíte samozřejmě znát správnou teplotu šampaňského a vědět něco o tom, jaké světelné podmínky jsou pro tento nápoj nejlepší.

Šampaňské by mělo být nejlépe umístěno na tmavém místě – stejně jako většina ostatních druhů vín. Ale ve skutečnosti je šampaňské ještě citlivější na světlo než jiná vína, a proto je obzvláště důležité, aby místo skladování nebylo vystaveno silnému světlu. Vaše šampaňské by navíc mělo být nejlépe umístěno na místě bez velkých teplotních výkyvů a s teplotou jádra mezi 10-14 stupni. K tomu je ideální lednice na víno.

Správně skladujte šampaňské

Pokud si nově zakoupenou láhev šampaňského plánujete vychutnat v krátké době po jejím zakoupení – zde mluvíme o několika dnech – pak ji budete chtít uložit do lednice, pokud víno nevlastníte. lednici nebo mít přístup na tmavé místo s teplotou mezi 10-14 stupni. Pokud naopak budete šampaňské skladovat delší dobu v lednici, riskujete vyschnutí korku, což může vést k rychlejšímu okysličení obsahu lahve a tím i změnám vůně a chuti. Vždy se proto zamyslete nad tím, kdy si plánujete šampaňské vychutnat, a zvažte to se svými možnostmi skladování. Vytvoříte tak nakonec ty nejlepší podmínky pro dobrý zážitek ze šampaňského.

Jak skladovat šampaňské

Kdekoli si vychutnáte svou láhev šampaňského, není nic horšího než napůl vlažné. Bublinky jsou stvořené k tomu, abyste si je vychutnali za studena, jinak je pít žádný požitek.

Udržet láhev šampaňského nebo vína studenou, dokud není úplně prázdná, může být velkou výzvou. Ale naštěstí existuje mnoho různých chladičů vína, které vyhovují různým peněženkám a rozpočtům. Existují mimo jiné vinotéky látkové, akrylové, kovové nebo tyčinka na víno, která je umístěna na dně samotné láhve.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.