Domů

Blázen do vína

Proč lidé dlouhodobě skladují víno?

Které víno by se mělo skladovat?

Víno je k pití. Ne vždy hned. Není-li k tomu dobrý důvod. A často je to tak.
Přibližně 97 procent všech vín na trhu je určeno ke spotřebě do tří až pěti let od roku výroby. Někteří se domnívají, že tento počet se dnes zvýšil na 99 procent. Bez ohledu na to je to velmi malá část obrovské produkce vína, která by měla prospěch z toho, že by byla ponechána zrát po mnoho let.

Víno je jedním z jediných potravinářských výrobků, které se mohou při dalším skladování po výrobě a prodeji změnit na něco lepšího. Ačkoli je víno potravinářským produktem, který se může zkazit, komplexní chemické reakce mezi cukry, kyselinami, taniny a kyslíkem ve víně mohou časem změnit jeho aromatickou směs a vzhled.

Víno může nakonec ochutit způsobem, který zvýrazní pouze dlouhodobé skladování. Mnozí z nás si to užívají, a proto některé z našich vín skladujeme.

Není známo

Dalším důležitým důvodem pro uskladnění vína je to, že naštěstí nikdy nevíte, kdy například budete potřebovat dobrou láhev šumivého vína. Zejména šumivý vzduch je něco, co byste nikdy neměli vynechat, stejně jako výstroj. Pohodlné je mít malý výběr s trochou všeho.

Je hezké mít sortiment každodenních vín připravený k otevření korku. Široký výběr je doporučen, pokud nevíte, jaké bude menu, nebo pokud máte zvědavost ochutnat velmi různá vína, abyste si rozšířili obzory.

Přestože se většina vín vyrábí ke spotřebě do pěti let, neznamená to, že by se měla pít okamžitě. Mnoho vín z tohoto segmentu se bude v tomto časovém rámci stále vyvíjet. Ve skutečnosti je poměrně zábavné a vzdělávací sledovat bednu se 6 nebo 12 láhvemi stejného vína po dobu tří až pěti let. Ochutnejte lahvičku každé tři až čtyři měsíce, abyste měli přehled o jejím zrání. Takový experiment lze snadno provést s víny o hodnotě 80 až 100 kr. lahvičku. Zeptejte se svého prodejce vína na vína, která by pro tento druh hry doporučil.

Dlouhodobé skladování – dlouhodobý projekt

Pokud jde o dlouhodobé skladování, kdy jsou vaše láhve ponechány déle než pět let, jedná se o vína za vyšší cenu a v lepší kvalitě než stolní vína, která se po tak dlouhé době zkazí nebo ztratí veškerou chuť.

Opět je skvělé sledovat vývoj konkrétního vína. Jediným rozdílem je časové období. A znovu je moudré poradit se s prodejcem vína, abyste objevili vína, která jistě odmění vaši trpělivost.

Na ochutnávce staré láhve vína je něco velmi zvláštního. Kromě téměř mýtických, romantických a úctyhodných aspektů ochutnávky něčeho starého se staré víno prostě výrazně liší od mladého. Kromě toho budete mít pocit, že láhev byla téměř zdarma, pokud uplynulo deset let od koupě. Na tuto částku se dlouho zapomíná.

Nejlepší je kombinovat oba způsoby skladování vína. Nikdy nevíš, kdy bude příležitost otevřít dobrou starou lahvičku s dobrým starým přítelem.

Chcete-li vína, která se vám obzvláště líbí, dlouhodobě skladovat, doporučujeme víno uchovávat v chladničce na víno. Pokud máte sklep bez přílišného světla – a nejlépe s trochou vlhkosti – můžete použít jeden z našich stojanů na víno.

Přejeme příjemnou zábavu!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.