Blázen do vína
Připravte se na počasí rosé
Dokonalý letní nápoj
Konečně přichází léto a my se tak můžeme v záři slunečních paprsků podívat blíže na ideální letní nápoj, tedy růžové víno neboli rosé. Máloco dokáže vystihnout atmosféru léta tak dobře jako sklenka osvěžujícího, vychlazeného růžového vína v slunečném letním počasí. Existuje mnoho různých druhů růžového vína, a tak se na ně teď podíváme trochu blíže.
Připomíná růžové víno nejvíce červené nebo bílé víno?
Nejdříve bychom si měli vysvětlit, co to vlastně růžové víno je, protože se často setkáváme s otázkou, zda se růžové víno podobá spíše vínu červenému, nebo bílému. Z hlediska chuti a skladování se podobá spíše bílému vínu, protože se konzumuje vychlazené, ale z technologického hlediska má blíže k červenému vínu, protože růžové víno se vždy vyrábí z modrých hroznů neboli hroznů pro výrobu červeného vína. Hrozny se lisují a poté se před macerací rychle oddělí od zbývající šťávy slupky, aby se zajistilo, že se víno od slupek zabarví jen minimálně. U červeného vína naopak slupky zůstávají ve šťávě déle, což přispívá k tmavší, narudlejší barvě. V případě červeného vína mohou slupky zůstávat ve šťávě kratší nebo delší dobu, což ovlivňuje výslednou barvu vína.
Platí také pravidlo, že růžové víno je pravým opakem vína oranžového. Oranžové víno se vyrábí z bílých hroznů, které se během macerace nechávají delší dobu odležet, čímž vzniká bílé víno tmavší barvy, tj. oranžové víno.
Jelikož se růžové víno vyrábí z vinné révy pro výrobu červeného vína, je teoreticky možné narazit na růžové víno v každé zemi produkující červené víno, ale samozřejmě existují země, jako například Francie, Itálie a Španělsko, kde se s růžovým vínem setkáte častěji než například v USA, Austrálii nebo Jihoafrické republice.
Rosé má charakter země/regionu
Like red and white wine, pink wine is naturally influenced by the country/region/terroir from which it comes, and therefore its flavour depends on the vine varieties. In other words, a pink wine made purely from Rulanda Blue will taste significantly different than a pink wine made from Tempranillo or Zinfandel. Theoretically, any grape used to make red wine can be used to make rose wine, but some varieties are more common in the world of rose wine than others. The most common are Grenache/Garnacha, Rulanda Blue, Sangiovese, Mouvédre/Monastrell, Tempranillo, Shiraz/Syrah, Montepulciano, Zweigelt and Cinsault, but if you encounter a wine made from another variety, don't worry. Similar to red and white wines, pink wine can be made from a combination of two or more vine varieties.
Tmavé nebo světlé růžové víno?
Když se mluví o růžovém víně, je oblíbeným tématem jeho barva. Mnoho lidí vyznává světlou, lososově růžovou barvu, zatímco tmavší, načervenalá barva může spíše navozovat zdání, že víno bude příliš nasládlé. Je také pravda, že většina světlých růžových vín má velmi svěží a lahodnou chuť, přičemž tmavé růžové víno nemusí být nutně sladké. Tmavá barva může být také známkou toho, že růžové víno je silnější, aromatičtější a komplexnější, a proto se hodí k pokrmům, což není vůbec na škodu.
Kombinujte své růžové víno s pokrmy
Co se týče kombinace růžového vína s jídlem, možností je více, než by se mohlo zdát. Díky tomu, že růžové víno má vysokou aciditu a ovocitost, je vynikajícím doplňkem ke kořeněným jídlům nebo k jídlům obsahujícím hodně česneku. Takovým jídlem může být například pikantní wok nebo klasická francouzská rybí polévka bujabéza. Decentnější růžová vína se skvěle hodí také k suši, tapas ze slaných a kořeněných uzenin nebo k lehké grilované rybě. Pokud máte doma sladké rosé, je to ideální příležitost obstarat si čerstvé jahody (ale bez šlehačky!).
Na závěr jen zdůrazněme, že růžové víno je krásné samo o sobě, pokud je slunečno... a na světě je vždycky někde slunečno!