Domů

Průvodci

Okysličení vína

Víno lépe okysličuje... když se kyslík skutečně přidá

Okysličení vína je rozdíl mezi dobrým vínem a skvělým vínem – a po otevření nestačí láhev nechat hodinu a pít. Karafa, karafa nebo karafa může být vaším nejlepším partnerem, když potřebujete, aby se víno úplně otevřelo a chutnalo jako nektar bohů.



Už jsme se toho dotkli. Víno se musí okysličit. A je potřeba hodně vzduchu. Proto dobře míněná rada strýčka Erlinga, nechat láhev po otevření hodinu na kuchyňském stole, je malý krůček na cestě, ale od cíle jste daleko. Pokud chcete mít možnost dostat všechny aspekty vůně vína a základní tóny až k nosu, když se nad sklenkou zhluboka nadechnete, jeden a půl centimetru čtverečního je prostě příliš málo místa na to, abyste dali něco jiného než povrch láhve dostatek kyslíku.

Ve skutečnosti není v tom, že si vychutnáte dobrou láhev vína, žádná velká magie. Pokud předpokládáme, že okysličení je povinné - a je! – vaši přípravu lze nastavit ve třech jednoduchých krocích:

1. Zjistěte, jaké víno je – lehké mladé víno by mělo být chladnější než víno starší a komplexní.

2. Otevřete láhev a vylijte obsah. Pokud máte dekantační zátku nebo vinylový filtr, měli byste je použít zde. Klidně nalijte do dekantéru pro nejlepší okysličení.

3. Promíchejte obsah ve sklenici, zhluboka se nadechněte vůní a chuti.


Dobře, nacpali jsme do bodů spoustu malých pododdílů, ale ve skutečnosti to není tak těžké. Jen je potřeba trochu cvičit. Například ke správnému držení sklenice a usrkávání vína vás může navést náš šikovný sommelier. Můžete také číst dál a získat trochu více rad, jak okysličit víno.

Okysličení probíhá dekantací nebo dekantací vína

Existuje mnoho způsobů, jak můžete víno okysličit. Úplně nejlépe se to dělá pomocí karafy. Karafy mají na dně velkou plochu a poměrně široké hrdlo, kam může kyslík volně sestupovat a mísit se s vínem. Zejména mladým vínům prospěje více než hodinu odležení v dekantéru, aby se otevřelo a uvolnilo více chuti a vůně. Zejména mladým a levným vínům ze supermarketu může být nalévání do karafy opravdu prospěšné.

Nejjednodušší metodou okysličení vína je nalít velkou sklenici. A tady nemáme na mysli jen sklenici ve slušné velikosti, kde váš nos může být jen nahoře - ne, pořádně velkou sklenici na červené víno, kterých u nás na Wineandbarrels najdete mnoho krásných verzí. Tady víno z velké plochy opravdu cítíte a s dlouhou stopkou mezi ukazováčkem a palcem můžete vínu ve sklenici navíc pořádně zatočit, aby se obsah pořádně provzdušnil!

Jste netrpělivý typ?

Pokud mezi každou sklenkou vína nemůžete čekat celou hodinu, můžete při nalévání vína do sklenice použít dekantační zátku. Pokud je vaše víno již temperované, stačí sklenicí několikrát otočit a voilà, první sousto je připraveno! Dobré zážitky z vína jsou něco, co byste měli sbírat. Nejraději se připravujeme tak, aby výchozí bod byl tak dobrý, že je potřeba minimální práce, abychom získali dobrý zážitek z každého vína, které máme rádi.

Dekantační zátka, jako je dekantační zátka Vagnby 7 v 1, jen trochu usnadňuje život se svými sedmi (!) funkcemi. A co je nejdůležitější, jakmile nasadíte korek na láhev vína, automaticky okysličí víno při nalévání. Je mnohem snazší získat chuť a vůni, aby se usadily přímo ve skříni s tak inteligentní dekantační zátkou.

Vinylový filtr může být opravdu zábavným nástrojem

Pokud jste trpěliví a klidní, existuje ještě jedna metoda, jak víno nalít. Zde se podíváme na specializované řešení, které zaručeně nebude pro každého – vinyl ter. Ruční vinitr je skutečně uměleckým dílem sám o sobě. Princip vinylového destilátu spočívá v tom, že okysličuje víno buď posazením na láhev, nebo přeléváním vína do sklenice či karafy přes ni.

Laguiole vytvořil kompletní sadu, která vám buď dodá pocit dobrodružství ve vašich očích, nebo zhasne zář v nich, protože nalít láhev vína tímto způsobem vyžaduje jen trochu času navíc a pevnou ruku. Pokud však vinyl terer položíte na karafu, máte záruku, že vaše červené víno dostalo tolik kyslíku, kolik by mělo.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.