Domů

Průvodci

Kolik stojí provoz vinotéky na elektřině?

Kolik stojí provoz vinotéky na elektřině?

Stigende energipriser er på manges læber i disse dage, men hvad koster et vinkøleskab egentlig i strøm? Hvad påvirker energiforbruget? Og er der noget man selv kan gøre for at minimere det?

Energetický štítek – dobrý začátek

Technologický pokrok v posledních letech umožnil výrobcům vinoték postupně snižovat spotřebu energie (a tím i vaši účet za elektřinu). Přesto vinotéka spotřebovává elektřinu. Kolik závisí na několika faktorech, ale začněme tím, kde tyto informace můžete najít.

Co znamenají nové energetické štítky?

Všechny vinotéky mají energetický štítek, který uvádí jejich roční spotřebu v kWh. Od 1. března 2021 zavedla EU nové a aktualizované energetické štítky, které by vám měly jako spotřebitelům usnadnit výběr energeticky nejúspornější trouby, sušičky nebo – a to možná nejdůležitější – vinotéky.

Co je nového?

Jak staré, tak nové energetické štítky EU rozdělují produkty na stupnici od G do A, přičemž A představuje nejvyšší energetickou účinnost. Kvůli technologickému pokroku však bylo možné narazit na produkty s označením A+, A++ a A+++. Nové štítky tyto „plusové“ třídy odstraňují a zpřísňují požadavky na zařazení do třídy A. Produkt, který byl dříve zařazen do třídy A, může být nyní zařazen do třídy E, F nebo G.

Jaké jsou vaše potřeby?

Dit elforbrug kommer selvsagt meget an på, hvilket vinkøleskab du vælger. Nu hvor vi har fået en bedre forståelse for den nye energimærkning, kan vi tage et kig på, hvordan dit behov ser ud. En god fingeregel er, at jo større, jo flere kølezoner og features dit vinkøleskab har, jo større elforbrug må man forvente.

Herunder har vi opstillet en række spørgsmål, der har til formål at hjælpe dig med at vælge en opbevaringsløsning, der passer til lige netop dine behov.

Kolik chladicích zón potřebujete?

Když vybíráte vinotéku, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám, je důležité zvážit, kolik chladicích zón budete potřebovat.

Pokud plánujete používat vinotéku pro zrání a dlouhodobé skladování vína, může být nejlepší volbou model s jednou zónou. Většina vín zraje optimálně při stabilní teplotě 12-14 °C, a to jak červené, bílé, šumivé, tak dezertní víno. Pokud však chcete mít vína vždy připravená k podávání, může být vhodné zvážit vinotéku se dvěma zónami. Ve vinotéce se dvěma zónami lze jednu zónu nastavit na nižší teplotu než druhou, což vám umožní skladovat například bílé a šumivé víno při teplotě 6-8 °C, zatímco červená vína budou uchována při 14-16 °C v druhé zóně.

Z hlediska spotřeby energie obvykle platí, že vinotéka s jednou zónou spotřebuje méně elektřiny než model se dvěma zónami. To je způsobeno mimo jiné tím, že model s jednou zónou nemusí udržovat různé teploty současně a často má pouze jeden kompresor.

Má být volně stojící, vestavná nebo integrovaná?

Umístění vinotéky může mít vliv na spotřebu energie, a proto je důležité zvážit, kde ji chcete mít.

Volně stojící vinotéka nasává a odvádí vzduch ze stran a zezadu, a proto by neměla být umístěna v uzavřeném prostoru.

Vestavná nebo integrovaná vinotéka nasává a odvádí vzduch zepředu, ale její funkce se mohou lišit v závislosti na umístění.

Čím snazší je odvádět teplo ze zadní části nebo stran vinotéky, tím méně musí pracovat, aby udržela požadovanou teplotu. Pro snížení spotřeby energie je také vhodné vyhnout se umístění vinotéky na podlahové vytápění nebo přímo vedle radiátoru.

Kolik lahví potřebujete uložit?

Je logické, že větší vinotéka spotřebuje více elektřiny než menší model. Proto je důležité zvážit, kolik lahví skutečně potřebujete uložit.

Ve Wineandbarrels nabízíme širokou škálu vinoték různých velikostí podle vašich potřeb.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.