Blázen do vína
Ať jsou bubliny
Bubliny na Nový rok
Silvestr se blíží, a to znamená, že je čas mít pod kontrolou své bubliny před poslední (a pro mnohé největší) oslavou roku. Poslední den, večer a noc roku neodmyslitelně patří k bublinám v jedné nebo druhé variantě, a proto se podíváme na rozdíly mezi různými druhy perlivých vín a na to, k jakým pokrmům se hodí.
Různé bubliny
Mnozí lidé spojují silvestrovskou noc s šampaňským, a to má určitě smysl, protože je to způsob, jak oslavit ty největší okamžiky s těmi největšími a nejexkluzivnějšími bublinami. Je však důležité zdůraznit, že existují i jiné druhy perlivých vín než šampaňské, a že v některých případech může dávat větší smysl zvolit tato méně známá a méně exkluzivní perlivá vína, v závislosti na kontextu.
Silvestrovská noc je pro mnoho lidí synonymem šampaňského, což je samozřejmě slavnostní způsob, jak ukončit nebo začít rok. Je ale důležité mít na paměti, že šampaňské existuje v mnoha verzích, přičemž každá z nich se hodí pro jiné příležitosti. Nejzřetelnějším příkladem je například situace, kdy je suché šampaňské podáváno k sladkým pokrmům. To by bylo škoda pro tento svěží, elegantní a suchý nápoj, protože by v kontrastu s těmito pokrmy mohl působit kyselě a hořce.
Ironicky řečeno, Extra Dry je sladší, než je suché, ale nachází se zhruba uprostřed škály, a proto může být rozumným nápojem na uvítanou.
Wineandbarrels
Udělejte si pořádek v úrovních suchosti u šampaňského
Aby se předešlo nesouladu mezi šampaňským a jídlem, je výhodné mít přehled o různých úrovních suchosti šampaňského (a také pro crémant a cavu). Brut nature je nej suchší forma šampaňského, která existuje, a je opravdu velmi suchá. Taková verze si žádá křupavou a slanou protihodnotu, například v podobě slaných pochutin jako chipsy, ořechy nebo olivy. Extra brut je stále velmi suchá, ale je vyváženější a má stále dost hloubky, a proto ji lze s výhodou použít k tučnějším a komplexnějším pokrmům, jako jsou například rychle opékané svíčkové mušle nebo lososový a tuňákový tatarák. Brut je nejběžnější typ šampaňského a obvykle nevyžaduje žádného společníka. Skvěle chutná samostatně nebo s lehkými občerstveními, ale hodí se také k čerstvým rybám a mořským plodům.
Extra dry je ironicky sladší, než je suché, ale nachází se zhruba uprostřed škály, a proto může být rozumným nápojem na uvítanou pro ty, kteří považují konvenční šampaňské za příliš suché. U sec se přesouváme do sladšího spektra, a to vyžaduje buď sladkou chuť, nebo již zmíněný koláč. Poslední dvě varianty jsou demi-sec a doux, které obsahují značné množství zbytkového cukru, ale jsou velmi vzácné. Pokud vám taková láhev přijde do ruky, je čas sáhnout po čerstvém ovoci nebo jiném lehkém a sladkém dezertu.
Crémant, Cava, Prosecco
Crémant připomíná šampaňské v mnoha ohledech, protože se vyrábí ze stejných hroznů (Pinot noir, Pinot meunier a Chardonnay) a stejnou metodou. Rozdíl je v tom, že crémant nepochází z oblasti Champagne, ale může pocházet z jiných oblastí Francie, jako jsou například Burgundsko, Loira nebo Alsasko. Z hlediska chuti lze také rozlišovat různé úrovně suchosti, stejně jako u šampaňského, ale obecně je crémant měkčí, zaoblenější a téměř jakoby úmyslně, jak název naznačuje, krémovější v chuti. Celkově lze říci, že crémant nabízí hodně za cenu, takže pokud váš rozpočet neumožňuje šampaňské, je to ideální náhrada.
Cava je španělskou verzí perlivých vín a pochází převážně z Katalánie, přičemž je vyráběna z hroznů Parellada, Xarello a Macabeo. Cava bývá často trochu drsnější a méně elegantní než například šampaňské, ale na druhé straně získáte velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Cava je dostupná ve různých úrovních sladkosti a suchosti, stejně jako šampaňské, a v létě je skvělá čerstvá růžová verze.
Prosecco pochází z Benátska na severu Itálie a většina lidí si jej asi spojí s Aperol Spritz, což je klasický nápoj na uvítanou, zejména v létě. Prosecco je izolovaně měkčí, více šumivé a o něco sladší než šampaňské, crémant a cava, a díky své sladké chuti po broskvích a mandlích je ideální do koktejlů nebo pro ty, kdo mají rádi sladší vína. Pokud máte k dispozici sladší prosecco, je to skvélé pro příležitosti, kdy je potřeba sladší nápoj. Je také dobré si všimnout, že pokud na láhvi prosecca najdete označení "extra dry", neznamená to, že je velmi suché, ale je to jen italský způsob, jak říci, že není přehnaně sladké.
Moscato (nebo Moscato d'Asti) je jedním z nej sladších druhů perlivých vín na trhu a obvykle nemá alkoholový obsah vyšší než 7%. Pro mnoho lidí je to ideální aperitiv v létě nebo skvělý na zálivku sorbetu.
Wineandbarrels
Silvestrovská noc je synonymem pro šampaňské.
Pro mnoho lidí je silvestrovská noc synonymem pro šampaňské a ústřice, nebo šampaňské a koláč, ale bohužel to není vždy nejlepší kombinace. Díky velmi intenzivní chuti mořské soli v ústřicích prakticky vždy přehluší šampaňské a zanechá v ústech kovovou pachuť. Pomůže, když ústřice přelijete citronem, ale tím ztratí část své přirozené chuti. Pokud trváte na ústřicích na silvestra, suchá sherry je ve skutečnosti lepší volba, o čemž se můžete více dočíst zde.
Podobně u koláče ve 24 hodin to může jít i s šampaňským, ale rozhodně se vyhněte těm suchým. Minimálně bychom se měli pohybovat u sec nebo demi-sec, a nakonec může být lepší volbou prosecco nebo moscato d'Asti.
Sklenice jsou samozřejmě také důležitou součástí, a většina lidí používá typickou tulipánovitou sklenici na šampaňské. To dává smysl, protože úzký otvor sklenice je určen k tomu, aby udržel bublinky uvnitř. To ale neznamená, že nemůžete použít sklenice s širší plochou, jejichž otvor se směrem nahoru zužuje. Myšlenkou je, že širší povrch pomáhá snadněji uvolnit různé aromatické látky z bublin a tím činí zážitek bohatší pro smysly.
Na zdraví a krásné Vánoce a šťastný nový rok!