Domů

Průvodci

Výhody dlouhodobého skladování vína

Přibližně 80 % zakoupeného vína se spotřebuje do 24 hodin od nákupu. Ale většině vín velmi prospívá dlouhodobé skladování.

Když víno zraje, děláte to především proto, abyste umocnili zážitekn af vinen til dens fulde potentiale.

Zralé víno, kde začít?

Víno je živý organismus, který pochází z ovoce, které je organickým materiálem. Stejně jako ovoce existuje specifický časový rámec, ve kterém dozrává a ve kterém chuť, textura a celkový vzhled dosahují svého plného potenciálu.

Totéž lze říci o víně a zráním mladších vín vytváříte lepší rovnováhu, která vám následně přináší lepší zážitek z vína. Když víno zraje, snažíte se dosáhnout dokonalé rovnováhy mezi kyselostí, obsahem alkoholu a primárními tóny vína.

Stručně řečeno, stárnutí vína může být jako proměna housenky v motýla.
Pokud zažijete rovnováhu a nové nuance zralého vína, změní to váš pohled na víno.



Dobrým výchozím bodem pro zkoušení vyzrálého vína a prožívání různých nuancí, které víno postupem času vyvíjí, by bylo vyzkoušet něco, čemu se říká „vertikální degustace“. Stejný výrobce, stejná odrůda, ale různé stáří, to vám umožňuje zažít změnu vína s věkem.

Jaká vína zvolit pro dlouhodobé skladování?

Na výběr je obrovská škála vín, ale dobrým pravidlem je vybírat vína z „dobrého ročníku“, ale co obnáší dobrý ročník? Dobrý ročník je zkrátka výjimečný rok, ve kterém byly vinohradnictví a sklizeň fantastické z hlediska vnějších vlivů, jako je matka příroda, a proto byly oslavovány s vysokým hodnocením.

Hrozny jsou přírodním produktem, který je velmi citlivý na povětrnostní podmínky, jako je teplota a déšť. Dobrý ročník je proto zvláštním rokem, ve kterém probíhala velmi dobře kultivace, sklizeň, produkce a počáteční zrání.

Takže při výběru vína pro dlouhodobé skladování může být kandidátem víno z dobrého ročníku, protože víno bylo v optimálních podmínkách a pěkně se vyvinulo. Stáří tedy také přímo neodpovídá cenám vína u stejného výrobce.

Láhev od stejného výrobce a varianty z roku 2007 může být při kolísání podmínek dvakrát dražší než láhev z roku 1994.

Dlouhodobé skladování vína může mít mnoho výhod. Nejen, že se ve víně postupem času rozvíjejí nové vůně a tóny, víno ze samotného ročníku se stává vzácnějším, a proto se zvýší i ceny některých ročníků.

Zdražení stařených vín lze ospravedlnit dobou, kdy někdo víno udržel v optimálních podmínkách a možností zažít něco vzácného a starého.

Skladování vína vodorovně

Pokud jste vyzkoušeli více vín ze stejné vinice a odrůdy vína, budete moci zažít vývoj a proměnu, kterou odrůda v průběhu času prošla.

Při pohledu na staré víno, které bylo uskladněno, je důležitým tipem podívat se na prostor mezi korkem a vínem, pokud je víno v rovině s ramenem láhve, víno mohlo utrpět nějakou formu traumatu během zrání. a proces skladování. To může být způsobeno podmínkami, za kterých bylo víno skladováno. Pokud byla teplota příliš vysoká, mohlo to způsobit vytékání vína, nebo pokud bylo víno skladováno svisle, korek mohl vyschnout a umožnit vzduchu, aby víno zoxidoval. Proto také musíte víno při hledání dokonalé „zralosti“ delší dobu skladovat vodorovně.

Porézní zátky

Stav korku může také vyprávět o stáří a v jakém stavu bylo víno skladováno. Víno a korek jsou živé a dýchající organismy, což znamená, že jsou citlivé na změny teploty, vibrací a světla.


Víno, které je správně skladováno, bude mít kontakt s korkem, a proto zbarvilo spodek korku a v závislosti na tom, jak dlouho se barva a odstín může změnit ze světlejší na tmavší. Pokud je korek suchý, znamená to, že se do vína dostává vzduch a může začít oxidovat a rozkládat víno. Může také způsobit vytékání vína, takže pozor na stařené víno, kterému po láhvi stékají skvrny.



S věkem se zátka může stát docela porézní a obtížně se otevírá, aniž by došlo ke zničení samotné zátky. Proto je nejlepší být opatrný. Udělejte si čas, abyste nezlomili zátku, když ji otevřete. Můžete také použít speciální vývrtku jako např "The Durand", který umožňuje uchopit zátku nejen shora, ale také ze stran mezi sklem a zátkou pomocí dvou tenkých čepelí na každé straně.

Jak chutná, když je moje víno zazátkované?

Pokud má láhev vína vadný korek, vůně obvykle připomíná mokrou lepenku, mokrý sklep nebo mokré zvíře.
Takže při dlouhodobém skladování vína je také větší riziko, že se víno pokazí nebo zazátkuje, protože je v láhvi delší dobu. Když je víno zazátkováno, je to obvykle způsobeno interakcí mezi určitými houbami nebo plísněmi v kůře stromu, tedy v korku, a pokud se tato plíseň dostala do vína, pak je víno zazátkované a tedy vadné!
Z vypití korkového vína „pokřiveného vína“ možná neonemocníte, ale chuťový profil bude daleko od toho, co výrobce zamýšlel.


Obecně platí, že šance, že láhev má korek, je jedna ze šesti lahví.

Jak začít zrát víno?

Když chcete víno dlouhodobě skladovat, je třeba myslet na mnoho věcí. Jsme odborníci v oboru a rádi vám pomůžeme začít. Chladnička na víno a krásný systém stojanů na víno jsou dobrým místem pro začátek cesty.

Příslušenství pro stařené víno

Pokud máte zájem o doplňky, které umocní váš zážitek ze stařeného vína, shrnuli jsme příslušenství uvedené v tomto článku a několik dalších, které vám pomohou dokončit váš zážitek z vína.

Durand;
Oblíbená vývrtka, která má 2 tenké čepele zvané „Ah-So“, které uchopí boky korku v kombinaci s tradičním „Helix“, což usnadňuje odstraňování porézních korkových zátek ze stařeného vína. Existuje mnoho variant tohoto systému, ale The Durand je oblíbený mezi milovníky vína a profesionály.

Dekantéry značek jako Sommelier a Pulltex;
Karafa je velmi nezbytný nástroj pro nalévání vína, které bylo dlouho skladováno. Odstraňuje sediment z vašeho vína před podáváním, což je postup, který se používal v celé historii vína, ale v průběhu let se zjednodušil a zdokonalil.

Dlouhodobé skladování vína má mnoho výhod. Víno časem zraje a zjemňuje, což dává ve víně lepší chuťovou rovnováhu.

Máte-li jakékoli dotazy ohledně dlouhodobého skladování vína, neváhejte nás kontaktovat. Ve Wineandbarrels jsou naši odborníci vždy připraveni vás vést na vaší cestě skladováním vína a doplnit váš zážitek z vína.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Přihlášením souhlasíte s našimi zásadami ochrany osobních údajů. Můžete se kdykoli odhlásit.